Myy auto itse

Yksityisten välisessä autokaupassa Nettiauto tai Tori on käytännössä ainoa paikka tavoittaa tarpeeksi suuri ostajien joukko. Jos auton aikoo saada myydyksi itse, ovat nämä käytännössä ainoat kanavat joissa kaupat saa tehtyä. Poikkeuksia tietenkin löytyy ja esimerkiksi automerkkien omat harrastajafoorumit tai Facebook-ryhmät voivat toimia auton myyntikanavana.

Kuinka sitten erottua tuhansien muiden autojen joukosta siten, että juuri sinun autosi ja ilmoituksesi herättää ostajien kiinnostuksen. Ilmoituksen laadintaan kannattaa panostaa hieman aikaa ja vaivaa, jotta kaikki mahdolliset ostajat huomaavat ja laittavat juuri sinun ilmoituksesi merkille. Panostamalla omaan myynti-ilmoitukseen, autolle saa enemmän kysyntää.

Mitä kannattaa huomioida auton myynti-ilmoituksessa

Auton myynti ei ole rakettitiedettä, mutta koska käytettyjä autoja on myynnissä tuhansia, ota seuraavat asiat huomioon niin saat etua muihin myyjiin.

 • Panosta laadukkaisiin kuviin
 • Panosta ilmoitustekstiin
 • Pidä hinta järkevänä
 • Tarjoa rahoitusmahdollisuus

Laadukkaat myyntikuvat herättävät mielenkiinnon

On täysin selvää, että laadukkaat ja selkeät kuvat auttavat erottamaan autonmyyntisivujen tuhansien autojen valikoiman joukosta juuri sinun autosi. Kännykällä otetut kuvat ovat täysin riittäviä laadultaan. Valaistus on oltava riittävä ja myyntikuvat kannattaa ottaa mahdollisuuksien mukaan ulkona luonnonvalossa. Tummat kuvat eivät ole kiinnostavia eivätkä ne herätä kiinnostusta ostajissa. Hyvät kuvat herättävät jo esikatseluvaiheessa ostajien mielenkiinnon.

Auton oikea etukulma
Valitse ilmoituksen ensimmäiseksi kuvaksi auton etukulma

Mitä paremmin auton pienet yksityiskohdat saa vangittua kuvaan, sitä parempia kuvat ovat ja auton ostajan mielenkiinto herää. Epäselvät ja suttuiset kuvat eivät ole kenenkään etu.

Myynti-ilmoituksen kuvia ottaessa on huolehdittava siitä, että auto on varmasti hyvin pesty ja puhdas. Auto on imuroitava ja pestävä huolellisesti myös sisältä. Kaikki ylimääräiset tavarat on poistettava autosta (laturit, aurinkolasit, cd-levyt) kuvien ottamisen ajaksi. Siisti yleisvaikutelma lisää auton kiinnostavuutta huomattavasti.

Myyntikuvat on syytä ottaa selkeällä ja kirkkaalla säällä. Kuvien ottamiseen kannattaa valita sellainen paikka, jossa on rauhallinen ja selkeä tausta. Taustan on oltava sellainen, että huomio kiinnittyy kuvauksen kohteena olevaan autoon, eikä taustaan. Vältä sitä, että myyntikuvissa näkyy toisia autoja. Esimerkiksi parkkipaikka ei missään tapauksessa ole hyvä paikka ottaa laadukkaita myyntikuvia.

Kuvakulmat ja kuvien muokkaus

Kuvakulmat ovat tärkeässä asemassa hyvin myyntikuvien saavuttamisessa. Mallia voi katsoa esimerkiksi Nettiautosta suurempien autoliikkeiden kuvakulmista joita he autojen kuvauksessa käyttävät. Suuremmilla autoliikkeillä on ammattikuvaajat käytössä, joten itse ei kannata alkaa säveltämään kuvakulmien kanssa – ne ovat jo valmiiksi mietittyjä ja parhaiksi todettuja. Kuvia on hyvä ottaa useampia jokaisesta kuvakulmasta ja valita niistä parhaat lopulliseen myynti-ilmoitukseen. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää seuraavia kuvakulmia:

 • Keula
  • vasen
  • oikea
  • suoraan edestä
 • Perä
  • vasen
  • oikea
  • suoraan takaa
 • Kuljettajan ovi – suoraan sisään
 • Takapenkiltä etupenkille
 • Takapenkki
 • Tavaratila
 • Moottoritila
 • Yksityiskohdat

Yksityiskohdista kannattaa ottaa omat kuvansa erikseen. Jos autossa on tyylikkäät alumiinivanteet, laskettu alusta tai jotakin muuta erikoista normaaliin vastaavaan automalliin verraten, voi ne kuvata erikseen.

Yksityiskohdat - kuva auton sisältä
Yksityiskohdat tuovat laadukkuutta myynti-ilmoitukseen

Kuvia voi vielä jälkikäsitellä kuvankäsittelyohjelmalla loistavien myyntikuvien saamiseksi ilmoitukseen. Internetistä löytyy selaimella toimiva kuvien muokkaamiseen löytyvä sivusto – tällä työkalulla saa auton myyntikuvista vielä aavistuksen laadukkaammat. Kokeile tästä.

Hyviä kuvia ei kannata pilata liiallisella muokkaamisella. Kuvien on oltava mahdollisimman luonnollisen näköisiä. Muokatessa riittävät säädöt ovat värisävy ja kirkkaus / kontrasti.

Myynti-ilmoitustekstin laadinta

Ilmoitustekstin laadinta kannattaa ottaa vakavasti. Tähän on muutama syy miksi tekstiin on syytä panostaa.

Hyvä myyntiteksti auttaa erottautumaan muista myyjistä. Suuret autoliikkeet panostavat teksteihin ja sen huomaa selkeästi jos vertaa tekstejä yksityisiin myyjiin. Autoliikkeillä on resursseja panostaa myynti-ilmoituksiin ja se näkyy selkeästi laadukkaampina ilmoituksina.

Yksityisten myyjien tekstit ovat hyvin useasti todella suppeita ja täynnä kirjoitusvirheitä. Tästä on helppo parantaa ja saada huomattavasti laadukkaampi teksti.

Hyvä ja laadukas teksti pitää sisällään tarkan kuvauksen autosta. Myös mahdolliset viat tai puutteet on tuotava tekstissä esille. Puutteet tulevat ilmi joka tapauksessa viimeistään koeajolla, joten nämä pitää tuoda esiin jo ilmoituksessa.

Käytä aina selkeää ja hyvää suomenkieltä. Pisteet ja isot alkukirjaimet on oltava paikallaan. Ilmoitustekstin kappalejako on tehtävä siten, että yksi asia käsitellään yhdessä kappaleessa, jonka jälkeen siirrytään seuraavaan kappaleeseen. Hyvä myyntiteksti antaa myyjästä rehellisen kuvan!

Näiden lisäksi hyvä ja seikkaperäinen teksti auttaa ilmoitusta nousemaan hakukoneissa korkeammalle. Jos auton myynti pitkittyy jostakin syystä, ei hakukonenäkyvyydestä ole ainakaan haittaa. Myös autoportaaleiden hakutoiminnot toimivat paremmin ja auttavat ilmoitusta löytymään, kun teksti on hyvä ja se on kirjoitettu siten, että kaikki tarvittavat avainsanat sisältyvät teksiin.

Auton hinnoittelu

Auton hinnoittelussa on oltava tarkkana, mikäli auton haluaa saada myydyksi. Hinnan on oltava järkevällä tasolla. Oikealla hinnoittelulla ilmoitus saa näkyvyyttä huomattavasti enemmän, kuin auto väärin hinnoiteltaessa.

Auton oikean hinnan saa selville tutkimalla markkinahintoja. Vertaa samanlaisia, samalla varustelutasolla olevia, samanikäisiä ja saman verran ajettujen autojen hintoja. Jos tarjonta on suppea, lavenna vuosimallia ja kilometrirajaa.

Mikäli vertailusta saadut hinnat tuntuu alhaiselta, ovat myyjän omat kuvitelmat auton markkinahinnasta epärealistiset. Tämä on täysin normaalia, sillä hyvin moni auton myyjä kuvittelee autonsa arvon liian yläkanttiin. Kysyntä ja tarjonta määräävät kuitenkin autojen hinnan – tälle ei ole itse tehtävissä mitään.

Hinnoittele auto tulosten alapäähän, älä kuitenkaan aivan halvimmaksi. Autoa ei kannata myöskään hinnoitella asteikon yläpäähän, jos sille haluaa kysyntää. Hinnoittele auto mielellään esimerkiksi 500 euroa halvemmaksi kuin olet ajatellut. Toinen vaihtoehto on odottaa sopivaa ostajaa neljä kuukautta. Autojen markkinahinta saattaa muuttua jo neljän kuukauden aikana, jolloin myyjän on joka tapauksessa tarkasteltava hinnoittelu uudelleen.

Markkinahinnan muuttuessa ajan kuluessa myös oma myynnissä oleva auto vanhenee ja voi saada huomattavasti lisää kilometrejä – myös tämä aiheuttaa painetta hinnan alentamiselle.

Rahoitusmahdollisuus madaltaa ostokynnystä

Yksityisten välisessä autokaupassa rahoitus voi tulla joskus ongelmaksi. Rahoitus voi olla ongelma etenkin silloin, kun myytävä auto on suhteellisen kallis.

Auton ostajat tarvitsevat hyvin usein rahoituksen. Tämä on otettava huomioon myynti-ilmoitusta laatiessa. Jos auton myyjä voi rahoituksen tarjota, on se selkeä etu muihin myyjiin nähden.

Lainax tarjoaa rahoitusta yksityistenväliseen autokauppaan. Myynti-ilmoitukseen kannattaa laittaa seuraava teksti, jolla voit tarjota suoraan autoa ostavalle mahdollisuuden rahoituksen hakemiseen.

Kopioi alla oleva teksti myynti-ilmoitukseen:

Tämä auto on mahdollista ostaa rahoituksella. 
Tarjoamme edullisen rahoituksen ja nopean luottopäätöksen. Hae rahoituspäätös https://lainax.com

Tarjoamalla ostajalle mahdollisuuden ostaa auto rahoituksella, madaltuu kynnys ostopäätöksen tekemiseen moninkertaisesti. Rahoituksella myyminen ei ole myyjältä pois missään nimessä, sillä rahoitus tulee aina auton ostajan nimiin ja raha maksetaan myyjälle kaupanteon yhteydessä.

Muuta huomioitavaa

Kaikki auton ostajat eivät liiku myyjän aikatauluissa. Mitä paremmin myyjä on tavoitettavissa, sitä parempi.

Useat ostajat haluavat hoitaa asioita viesteillä, ilmoitustekstissä on hyvä mainita kaikki yhteydenottotavat: puhelin, tekstiviesti, WhatsApp ja sähköposti autoportaaleiden oman viestinlähetysjärjestelmän lisäksi.

Myyjän kannattaa aina reagoida mahdollisimman nopeasti saapuneisiin viesteihin. Myyjän on oltava yhteydenoton päässä aamusta iltaan, joka päivä.

Yllä mainituilla toimenpiteillä saa huomattavaa etua muihin auton myyjiin. Lyhyesti sanottuna, mitä enemmän on valmis panostamaan kuviin, teksteihin ja ilmoituksen yleisvaikutelmaan, sitä varmemmin auton saa myytyä nopeasti.