Tarjouspyyntö rahoituksesta

Hae päivän paras rahoittaja! Tarjouksen pyytäminen ei velvoita mihinkään, eikä maksa mitään.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Käytetyn auton osto – kysymykset

Käytetyn ostaminen voi joskus olla riskialtista puuhaa. Käytettyä autoa ostavat joutuvat harmittavasti turhan usein huijauksen – tai vähintään – pienen sumutuksen kohteeksi. Liian monesti autokaupoilla ostaja joutuu pettymään hetken kuluttua kaupanteon jälkeen. Vaikka kysymykset olisi kuinka hyvin kysytty ja ja niihin saatu myös vastaukset myyjän toimesta, ovat ne kuitenkin vain sanoja. Myyjällä saattaa lipsahtaa hieman muunneltua totuutta vastauksiin.

Ford Taunus
Käytettyä autoa ostaessa pitää olla tarkkana

On harhakuvitelmaa luulla, että käytetyn auton ostaminen olisi autoliikkeestä juuri sen turvallisempaa, kuin yksityiseltä myyjältä. Jopa suuret autoliikkeet viilaavat kuluttajaa aika huolella linssiin. Välttämättä auto ei ole sitä, mitä sen luvataan ilmoituksessa olevan. Auton vioista ja siitä kuka vastaa korjauksista voi joutua tappelemaan aivan tosissaan. Autokauppojen kiistoja on käsitelty oikeudessa saakka, jopa suhteellisen paljonkin.

On totta, että kuluttajaa suojaa kuluttajansuojalaki, mutta aina kuluttaja joutuu ainakin osittain maksumieheksi, jos autokaupasta tulee kiistaa. Autoliikkeet voivat tarjota todella minimaalisia korvaussummia. Osa autoliikkeistä lisäksi vitkuttelee asian kanssa, jättää vastaamatta puheluihin ja sähköposteihin, lupailee yhtä ja toista, mutta todellisuudessa mitään ei tapahdu pinnan alla. Tällaisista tapauksista voit lukea keskustelufoorumeilta lisää. Ja kyllä vain, jopa suhteellisen suuret autoliikkeet tekevät tätä aivan samaa toimintaa kuin kylän ainoa autojobbari. Autoliike kannattaa valita huolella. Aina sekään ei auta, ikävä kyllä.

Jos sinulle käy niin, että auto ei olekaan sitä mitä sen on luvattu olevan, niin kannattaa toivoa että asia menee kohdallasi mutkattomasti. Jos kiista on suuri ja se on menossa käräjille tai oikeuteen saakka, voi monella auton ostajalla siinä vaiheessa nousta sisu kaulaan. Uskaltaako asiaa viedä eteenpäin lainkaan? Oikeusjutut ovat todella kalliita ja jos käy niin että jutun häviää, voi kustannukset nousta todella korkeiksi.

Kuten jo aiemmin kirjoitin, kannattaa autoliike valita huolella. Iso ja suuri brändi ei takaa sitä että homma toimisi kuten on luvattu.

Mitä kysyä myyjältä

Olipa myyjänä sitten yksityinen myyjä tai autoliike, kannattaa autosta keskustella koejan lisäksi. Vaikka koeajo sujuisi miten hyvin tahansa, voi käytetyssä autossa olla aina piileviä vikoja, jotka ilmenevät vasta hieman pidemmän ajon tai ajan jälkeen. Autolle on voitu tehdä myös ns. pikafixi, jolla se kestää juuri sen verran kuin koeajo kestää. Esimerkiksi erilaiset vuodot, öljynkulutus, jarrut, nivelet ja niin edelleen voivat olla ongelmia joita ei heti havaitse.

Käytetyn auton osto kysymykset
Autoliikkeen myyjä ei tiedä käytetyn auton kuntoa varmasti

Jotkut autoliikkeet tarjoavat myymiään autoja kuntotarkastettuina. Tämä ei kerro oikeastaan juuri mitään. Liian monesti niin sanottu kuntotarkastettu auto on ollut todella huonossa kunnossa, vaikka tarkastuksen on läpäissytkin.

Yksityinen myyjä tuntee myymänsä auton varmasti paremmin kuin autoliikkeen myyjä. Autoliikkeissä ollaan käytännössä sen varassa, mitä entinen omistaja on autosta kertonut ja mitä päällepäin voi päätellä. Pääsääntöisesti autoliikkeen myyjä voi kertoa mitä tahansa ja jos sen tekee vakuuttavasti ja asiantuntevasti, menee se suurimmalle osalle asiakkaista täysin kritiikittä läpi.

Ainut asia mitä myyjältä autoliikeessä kannattaa kysyä on edellisen omistajan yhteystiedot. Vain hän tietää mikä on auton kunto. Myyjältä on auton kunnosta turhaa kysyä yhtään mitään, hän ei tiedä. Auton ominaisuuksista myyjä voi tietää ja niistä kannattaakin tietysti kysyä.

Kirjoitimme aikaisemmin artikkelin, mitä asioita käytetystä autosta kannattaa tarkistaa ennen ostoa. Näillä ohjeilla pääsee todella pitkälle. Parhaan mahdollisen ratkaisun saat tehtyä vain omalla perstuntumalla. Soittamalla edelliselle omistajalle asiat selviää ja kannattaa miettiä käytetyn auton osto kysymykset jo etukäteen enne soittoa, vaikkapa edellä olevan artikkelin pohjalta.

Myyjä yrittää parhaansa mukaan myydä ja vaikuttaa psykologisesti erilaisin keinoin. Auton ostopäätös kannattaa tehdä perstuntumalla, ei myyjän vakuutteluilla.

Etäkauppa

Tämän päivän juttu tuntuu olevan auton osto etänä suoraan kotoa. Ihmetellä täytyy kovasti ihmisten laiskuutta. Auto on kallis investointi ja etenkin, kun kysymyksessä on nimenomaan auto, jossa on tuhansia liikkuvia osia jotka voivat olla rikki, niin osto näkemättä ja kokematta on silkkaa typeryyttää. Niin sanotut renkaanpotkijat voittavat tässä kaupassa.

Usein tähän kylkeen leivotaan vielä ajoneuvorahoitus ilman sen kummempaa ajattelematta. Jos haluaa säästää kuluissa, kannattaa ajoneuvorahoitusta kysyä myös muualta, eikä tarttua suinpäin autokauppiaan tarjoamaan vaihtoehtoon. Tämä ainakin laittaa kauppiaaseen painetta tarkastella omaa ajoneuvorahoitusta ja sen hintaa.

Vaikka auto tuodaan sinulle etänä halutessasi suoraan kotiin, ei sekään ole aina täysin ongelmatonta. Vaikka etäkaupassa on 14 vuorokauden palautusoikeus, eräs autoliike ainakin tuntuu käyttävän asiakkaan tietämättömyyttään ja sinisilmäisyyttään hyväkseen.

Etäkauppaa tehdessä kannattaa pyytää mustaa valkoiselle ainakin näistä asioista:

  • Jos kauppoja ei synny, tuleeko ostajalle kuluja (esim. ns. varausmaksujen kanssa ollut ongelmia palautuksessa)
  • Jos palautan auton 14 vrk:n kuluessa, tuleeko kuluja
  • Kuinka paljon autolla voi ajaa 14 vrk:n kuluessa ilman, että siitä ei tule kuluja mahdollisessa palautustilanteessa
  • Kuinka nopeasti rahat palautetaan
  • Mitä käy mahdolliselle vaihtoautolle

Nämä kannattaa kysyä vähintään. Ja vaatia näistä mustaa valkoiselle – kaikista asioista. Niin kauan kuin on autokauppaa, on epärehellesiä myyjiäkin. Autoriita-palvelu auttaa tilanteissa, joissa etäkauppa ei sujunut suunnitelmien mukaan.

Jos uskallat ostaa auton etäkauppana, pidä huoli että teet kunnollisen koeajon ja monenlaisellla tiellä. Pese auto mahdollisuuksien mukaan liuotinpesulla. Autoliikkeet ovat hanakoita piilottamaan maskaavilla aineilla maalipinnan virheet. Tähän vipuun olen mennyt kerran itsekin. Toista kertaa en mene.

Ellei auto ole ilmoituksen mukaisessa kunnossa, pyydä myyjän nimi näistä puutteista papereihin. Ota myynti-ilmoitus talteen. Aivan vain kaiken varalta. Älä hyväksy minimaalisia hinnanalennuksia puutteista tai virheistä. Autoliikkeet yrittävät venkoilla kaikin mahdollisin tavoin irti heidän vastuustaan.

Näillä eväillä pääset jo pitkälle ja olet askeleen lähempänä turvallisia autokauppoja.

Jos olet päättänyt hankkia auton ja tarvitset rahoitusta, teemme tarjouksen enemmän kuin mielellämme. Se ei maksa mitään, eikä velvoita mihinkään. Kokeile ja hanki unelmiesi auto.

Tarjouspyyntö rahoituksesta

Hae päivän paras rahoittaja! Tarjouksen pyytäminen ei velvoita mihinkään, eikä maksa mitään.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *