Tarjouspyyntö rahoituksesta

Hae päivän paras rahoittaja! Tarjouksen pyytäminen ei velvoita mihinkään, eikä maksa mitään.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Käytetyn auton osto ja kaupan purku

Kävikö sillä tavalla hassusti, että tulit ostaneesi käytetyn auton ja ostokrapula pääsi iskemään? Tämä on paha tauti ja sitä esiintyy aika tavalla – etenkin käytetyn auton kaupassa. Ostokrapulassa täysin, tai ainakin lähes virheetön auto alkaa saamaan yllättäviä vikoja ja vähän siellä sun täällä on jotain pientä huomautettavaa auton kunnossa. Ostokrapulassa kaupan purku alkaa saamaan yhä enemmän ja enemmän valtaa ajatuksissa.

Fiat 500
Ostokrapula ei oikeuta kaupan purkuun

Ostokrapula ei valitettavasti kuitenkaan ole perusteena autokaupan purkamiselle. Kun auto on ostettu, se on ostettu ja sillä sipuli. Poikkeuksena tästä on nykyään varsin suosittu auton etäkauppa, jossa käytännössä auto ostetaan näkemättä ja se toimitetaan suoraan asiakkaan kotiin. Tällöin kysymyksessä on etäkauppa ja kaupan voi purkaa.

Kaupan purkaminen

Kaupan purku on käytetyn auton kohdalla ns. viimeinen vaihtoehto. Kaupan purun edellytyksenä on ostajan tai myyjän sopimusrikkomus. Käytännössä rikkomus voidaan todeta ostajan kohdalla maksujen viivästyksiin tai muihin ongelmiin ja myyjän kohdalla autossa oleviin vikoihin tai virheisiin.

Kaupan purku liikkeestä ostettuun autoon

Ostajalla on liikkeestä ostettaessa kuluttajansuojalain mukainen suoja. Autokauppias on vastuussa autossa olevista vioista tai virheistä. Tähän ei vaikuta vian ilmeentymisen aika tai se, oliko autokauppiaalla tietoa autossa olevasta viasta.

Ostajan on kuitenkin oltava siinä mielessä hereillä, että autossa ilmenevästä viasta on ilmoitettava myyjälle ”kohtuullisessa” ajassa. Jos autossa ei ole takuuta (käytetyissä autoissa ei ole takuuta), on auton ostajan pystyttävä osoittamaan myyjälle se, että vika on ollut autossa jo ostohetkellä.

Näistä asioista on tietysti molemmilla osapuolilla omat näkemykset. Auton vioista on käyty käräjöimässä ja oikeudenkäyntien loppulaskut saattavat olla todella huimia. Kannattaa siis miettiä todella tarkkaan, mistä liikkeestä auton hankkii. Ongelmien ilmetessä, hyvä autokauppias erottuu huonosta kauppiaasta. Halpa ei ole aina hyvä.

Esimerkiksi vuonna 2019 kuluttajaneuvontaan tuli autokaupan osalta 16 445 yhteydenottoa (lähde). Tämä tarkoittaa vuoden jokaiselle päivälle (ma-su) 45 yhteydenottoa, joka on suhteellisen suuri lukema. On siis selvää, että käytetyn auton kaupassa on vaarana joutua tilanteeseen, jossa vikoja joudutaan selvittelemään myyjäliikkeen kanssa. Ja pahimmassa tapauksessa aina oikeudessa asti.

Toyota konepelti ylhäällä
Käytetty auto kannattaa tarkistaa huolellisesti ostotilanteessa

Koska käytetyssä autossa ei ole takuuta, kannattaa harkita sijoittaa muutama satanen autoliikkeistä saataviin erilaisiin turviin. Nämä turvat korvaavat mahdollisissa vikatilanteissa auton korjauksesta aiheutuneita kuluja. Näissä kannattaa tietysti olla tarkkana ja tarkistaa huolella mitä kaikkea nämä turvat korvaavat ja millä summilla korvauksia on saatavana. Yleensä turvia myönnetään vain hieman uudempiin ja vähemmän ajettuihin autoihin. Muutaman tonnin ruoskiin ei takuita ja turvia ole saatavana.

Kaupan purku yksityiseltä ostettuun autoon

Yksityiseltä ostettava auto on syytä tarkistaa todella huolellisesti. Kirjoitimme kattavan listan siitä, mitä asioita kannattaa autosta tarkistaa ennen kaupantekoa. Mitä huolellisemman tarkastuksen tekee, sitä varmemmin auto on sellainen kuin sen luvataan olevan.

Jos autossa ilmenee kaupan jälkeen vikoja tai virheitä, ei ostaja voi vedota sellaisiin seikkoihin jotka olis pitänyt huomata ja havaita auton tarkastuksessa. Jos vikoja kuitenkin ilmenee, on ostajan ilmoitettava myyjälle havaitusta virheestä kohtuullisessa ajassa.

Mikäli ostaja ei ilmoita myyjälle virheestä, menettää myyjä oikeuden vedota virheeseen. Jos myyjä ei suostu kaupan purkuun tai se ei tule kysymykseen, voi ostaja vaatia hinnanalennusta tai purkaa kaupan. Kaupan purku on mahdollista silloin, jos sopimusrikkomuksella on ostajalle olennainen merkitys ja myyjä on tämän käsittänyt. Vähäiset ja pienet virheet eivät oikeuta kaupan purkuun.

Koska kaupan purku on lähes aina riitaisa, onkin suositeltavaa suorittaa mahdollisimman tarkka koeajo ja auton kunnon tarkastus. Jos se ei itseltä onnistu, kannattaa autokaupoille ottaa mukaan sellainen henkilö, joka autoista osaa katsoa oikeat asiat. Kannattaa tutustua Kuluttajariitalautakunnan ratkaisuihin autokaupassa.

Miten kaupan voi purkaa

Käytännössä käytetyn auton kaupassa (liikkeestä ostettaessa) kaupan voi purkaa vain etänä ostettaessa tai jos autossa on vikaa. Koska autokauppiaita on jokaiseen lähtöön, voi kaupan purku olla todella tuskaista jos autossa on vikaa. Näistä taisteluista voi lukea keskustelupalstoilta. Kannattaa valita autokauppa huolella, kaikki ei ole aina sitä mille ulospäin näyttää.

Jotta oman selustan voi suojata parhaalla mahdollisella tavalla, kannattaa auto ostaa etänä. Ennen tätä kannattaa kuitenkin käydä suorittamassa koeajo ja tsekata auto muutoinkin paikan päällä liikkeessä. Koeajolle kannattaa ottaa mukaan kaveri ja antaa hänen tiedot liikkeelle koeajoa varten.

Jos auto vaikuttaa olevan OK, kannattaa auto jättää liikkeestä ostamatta (ellet saa paikan päällä aivan törkeän kovaa tarjousta). Osto kannattaa tehdä vasta kotoa etänä. Tällöin saat 14 vrk:n palautusoikeuden kun olet ostanut auton etänä. Jos ongelmia ilmenee 14 vrk:n aikana, voit palauttaa auton täysin ilman mitään velvoitteita. Autoliikkeellä ei ole nokan koputtamista tähän asiaan.

Näin saat pari viikkoa lisää aikaa tutustua autoon. Jos ostokrapula alkaa vaivaamaan, voit palauttaa auton. Kannattaa ottaa vinkki käyttöön.

Yksityiseltä ostetun auton kaupassa purkaminen voi olla vieläkin haastavampaa. Kannattaa yrittää sopia myyjän kanssa kauppakirjaan pykälä, joka mahdollistaa kaupan purkamisen tietyin ehdoin. Muuten voi olla hankalaa.

Jos yksityinen auton myyjä on rehellinen, todennäköisesti hän suostuu kyseiseen pykälään. Toisaalta, onko myyjä halukas hyväksymään kyseisen pykälän? Voihan ostaja olla varustettu hieman raskaammalla kaasujalalla ja esimerkiksi kytkin hajoaa kaupanteon jälkeen. Ostaja voi myös olla epärehellinen ja revittää auton viikossa romuksi ja palauttaa vedoten sopimuksessa olevaan pykälään. Hankalia juttuja kaikkinensa.

Paras tapa varmistua auton kunnosta on aina erittäin huolellinen auton läpikäynti ja pitkä koeajo!

Käytetyn auton kaupan purkaminen on lähes aina todella hankala asia. Olipa auto ostettu sitten yksityiseltä tai autoliikkeestä. Kannattaa olla tarkkana.

Tarjouspyyntö rahoituksesta

Hae päivän paras rahoittaja! Tarjouksen pyytäminen ei velvoita mihinkään, eikä maksa mitään.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *