Tarjouspyyntö rahoituksesta

Hae päivän paras rahoittaja! Tarjouksen pyytäminen ei velvoita mihinkään, eikä maksa mitään.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Käytetyn auton ostaminen

Lähtökohtaisesti käytetyn auton voi ostaa joko yksityiseltä myyjältä tai autoliikkeestä. Molemmissa on hyvät ja huonot puolensa. Onko sillä kuitenkaan merkitystä lopulta, mistä tai keneltä auton ostaa?

Artikkelin kirjoittaja on ostanut elämänsä aikana noin 20 käytettyä autoa. Uutta autoa en ole koskaan ostanut, koska en sen katso olevan järkevää millään mittarilla tarkasteltuna. Tämä tietysti on henkilökohtainen mielipiteeni ja uusille autoille löytyy aina ostajansa ja sellaisen ostaminen on varmasti täysin perusteltua.

Ford Mondeo
Käytetty auto on parhaimmillaan hyvä hankinta

Tämä artikkeli ei kuitenkaan käsittele uuden auton ostamista, vaan tarkastellaan tässä käytetyn auton hankintaa. Hyvin usein käytettyyn auton tarvitaan rahoitus ja vinkit halvimman autolainan hankkimiseen löytyy tästä artikkelista.

Mistä ostaa käytetty auto

Tämä artikkeli ei perustu mihinkään täysin tarkkaan faktatietoon, vaan kyseessä on hyvin pitkälti omat mieltymykset, kokemukset käytetyn auton ostamisesta ja lukuisat luetut asiakaskokemukset erilaisilta autofoorumeilta ja keskusteluista. Lisäksi käytän lähteenä ”Esson baarin” puheita ja keskusteluja useiden vuosien aikana oman kaveripiirin kanssa.

Useimmiten nämä lähteet antavat todella hyvin totuudenmukaisen kuvan asiasta kuin asiasta. Totuuden nimissä täytyy kuitenkin myöntää, että puheisiin tai kirjoituksiin tulee hyvin herkästi hieman lapin lisää. Etenkin, jos kokemukset ovat olleet huonoja. Hyviä kokemuksia harvoin kerrotaan samanlaisella antaumuksella kuin mahdollisia huonoja kokemuksia.

Joka tapauksessa pyrin käsittelemään käytetyn auton ostoa objektiivisesti. Koska minulla ei tietenkään voi olla kokemusta esimerkiksi jokaisesta autoliikkeestä, käytän tässä artikkelissa joko kuulo- tai kirjoituslähteitä tai tarkastelen asiaa vain yleisellä tasolla.

Millainen auto kannattaa ostaa mistäkin

Auton ikä ja hinta vaikuttaa siihen, mistä käytettyä autoa kannattaa etsiä ja lopulta ostaa. Se, onko kysymyksessä 1000 euron auto vai vuoden vanha useita kymmeniä tuhansia euroja maksava auto on erittäinkin ratkaisevassa osassa.

Käytännössä suuret autoliikkeet eivät pidä valikoimissaan kovin halpoja käytettyjä autoja, vaan ne menevät käytännössä saman tien eteenpäin jos/kun vaihdossa sellaisia tulee. Nämä halvat ja suurille autoliikkeille arvottomat autot menevät useimmiten suoraan ns. autojobbareille, jotka sitten myyvät autot eteenpäin pienellä – muutaman satasen voitolla. Auton kunnosta ei voi koskaan tietää, mutta on hyvinkin oletettavaa, että ne ovat jo käyttöikänsä päässä tai ainakin hyvin lähellä sitä.

Pienemmät autoliikkeet tietysti pitävät myös halpoja autoja myyntirivissään. Suurilla autoliikkeillä tarkoitan tässä yhteydessä nyt esimerkiksi Kamux, Saka, Pörhö, Laakkonen, Rinta-Jouppi ja niin edelleen.

Karkeasti jaoteltuna kalliit ja uudenkarheat käytetyt autot kannattaa ostaa autoliikkeestä ja hieman halvemmat suoraan yksityiseltä myyjältä tai autojobbarilta. Halpoja autoja ostettaessa pitää kuitenkin olla tarkkana, jotta halpa auto ei tule lopulta kalliiksi. Hyvä ja halpa ei ole synonyymi autokaupassa!

Käytetyn auton ostaminen autoliikkeestä

Usein autoliikkeestä ostettaessa asiakkaasta saattaa tuntua sille, että autokaupan teko on turvallisempaa kuin yksityiseltä ostettaessa. Tähän on syynä se, että asiakkaat luulevat autokaupasta ostettaessa olevan takuun voimassa.

Ikävä kyllä tämä ei pidä paikkaansa. Käytetyssä autokaupassa sovelletaan virhevastuuta, ei takuuta. Virhevastuusta voi lukea tarkemmin Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta. Virhevastuu ja takuu eivät ole sama asia ja tähän kannattaa perehtyä, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältytään mahdollisissa ongelmatilanteissa. Ja ikävä kyllä, käytetyn autokaupan osalta näitä ongelmatilanteita syntyy varsin useasti.

Poikkeuksena on autonvalmistajan tai maahantuojan myöntämä takuu. Käytännössä takuu on sidottu tiettyyn aikarajaan tai kilometrimäärään. Jos ostettava auto on kuitenkin 10 vuotta vanha ja ajokilometrejä on kertynyt runsaasti, on erittäin todennäköistä että takuu ei ole enää voimassa. Tämä kannattaa tarkistaa autoa liikkeestä ostettaessa.

Suuremmat autoliikkeet tarjoavat autokaupan yhteydessä erilaisia vakuuksia tai turvia. Nämä turvat maksavat muutamia satasia ja ne kattavat vaihtelevan määrän mahdollisia korjauksia tai muita ongelmia. Turvat ovat usein sidottuja auton ikään, ajomäärään ja vakuuden hintaan tai saatavilla olevaan ”vakuuspakettiin”.

Näiden kanssa kannattaa olla kuitenkin tarkkana ja selvittää huolella mitä nämä turvat tai vakuudet pitävät sisällään. Suuret ja luotettavat autokauppiaat kyllä noudattavat hyvin myymäänsä turvaa, mutta onpa tiedossa useampia tapauksia jossa ongelmien ilmetessä on mennyt tappeluksi ja asioita on käyty jopa käräjöimässä.

Tässä on tietysti aina kaksi osapuolta ja näkökulmaa. Suosittelen kuitenkin tutkimaan asioita jo etukäteen ja lukemaan kokemuksia eri autoliikkeistä ja miten asioita hoidetaan. Tietoa on kyllä saatavana ja karkeasti voidaan varmasti sanoa että ”ei savua ilman tulta”.

Autoliike kannattaa valita huolella. Kaiken mennessä hyvin ei ongelmia tietysti ole, mutta jos ostamasi käytetty auto sattuu olemaan rikki tai se hajoaa varsin nopeasti kaupanteon jälkeen, niin siinä vaiheessa jyvät erotetaan akanoista.

Vaikka autokauppias kehuu auton olevan kuntotarkastettu, katsastettu ja kaikinpuolin kunnossa, suosittelen soittamaan entiselle omistajalle. Kaikki kehu mitä sinulle sanotaan on autokauppiaan myyntipuhetta. Kukapa kauppias yrittäisi myydä autoa muuten kuin kehumalla?

Koska autoliikkeet tekevät autoille aina (kaikki kauppiat eivät tee) hyvin pikaisen maskaavan fiksauksen, on maalipinnan kunto syytä tarkistaa erityisellä huolellisuudella. Apuna voi käyttää esimerkiksi erityisen tehokasta taskulamppua.

Auton ostaminen yksityiseltä

Yksityiseltä ostettaessa on otettava huomioon tietysti se, että käytännössä kun nimi on kauppakirjoissa ei ole enää paluuta. Tämän vuoksi yksityiseltä ostettaessa onkin syytä tutkia auto perin pohjin ja ajaa pitkä koeajo. Koeajon yhteydessä mahdolliset moottorin tai vaihdelaatikon ongelmat tulevat paremmin esiin.

Koko totuutta auton kunnosta ei tietysti pienessä ajassa saa kerättyä. Käytännössä yksityiseltä ostettaessa on luotettava myyjän sanaan ja omiin havaintoihin.

Yksityiseltä ostettaessa ongelmaksi voi tulla mahdollinen vaihtoauto, mutta tässä artikkelissa käsitellään vain suoran kaupan ostoa. Toinen mahdollinen ongelma voi olla rahoitus. Jos ostettava auto on kallis, voi ongelmaksi muodostua myös luottamus siihen, että uskaltaako sijoittaa paljon rahaa käytännössä ilman minkäänlaista turvaa mahdollisissa ongelmatilanteissa.

Jos unelmiesi auto on yksityisellä myynnissä ja rahoitus on kunnossa, jää ostopäätös vain ja ainoastaan sinun päätettäväksi. Jos itse mietit miksi laitat käytetyn auton myyntiin, tulee mieleen varmasti erilaisia skenaarioita. Joko autossa on piileviä vikoja, tulossa on kallis remontti (kytkin, turbo, jakopää jne.) tai sitten vain kyseisestä autosta haluaa päästä eroon. Mikä tahansa näistä on todennäköistä ja kaikkeen on varauduttava myös siinä vaiheessa, kun autoa on yksityiseltä ostamassa.

Tietysti nämä samat asiat pätevät myös autoliikkeessä myynnissä oleviin autoihin. Kuitenkin, autoliikkeillä on edes jonkinlainen vastuu myymistään autoista. Tarkkana kannattaa olla, onpa käytetty auto myynnissä liikkeessä tai yksityisellä.

Yleisimmät tarkastettavat asiat

Jotta mahdollisilta ongelmilta välttyy parhaimman mukaan, kannattaa autosta tarkistaa muutamia yleisimpiä asioita. Koeajo antaa myös niin sanotun perstuntuman, joka kertoo esimerkiksi siitä, onko tehot tallella ja toimiiko automaattivaihteisto odotetulla tavalla. Mikäli mahdollista, kannattaa yrittää etsiä vastaava auto esimerkiksi naapuriliikkeestä ja käydä koeajamassa myös se. Tällä saa vertailukohdan ja mahdolliset ongelmat havaitsee paremmin.

Koeajolla kannattaa myös olla hieman kriittinen. Vaikka unelma-auto on alla ja päätöksiä tehdään tunteella, kannattaa tässä vaiheessa kuitenkin ottaa järki käyttöön. Tunne ja autokauppa on tunnetusti huono yhdistelmä ja rahanmenolta ei tällaisessa tapauksessa voi välttyä.

Alla listaa, mitä kannattaa vähintään tarkistaa:

  • Tarkista öljyt (ennen ja jälkeen koeajon)
  • Tarkista jäähdytinneste (ennen ja jälkeen koeajon)
  • Tarkista pakokaasut auto käynnistettäessä. Sininen tupraus on huono merkki
  • Testaa kaikkien laitteiden toiminta. Istuinlämmittimet, lämmityslaite, ilmastointi, sähköikkunat, kattoluukku, vakionopeussäädin, valot, ovien lukot, kaukosäätimet, tuulilasinpyyhkimet, radio
  • Tarkista auton kori. Useimmissa autoissa voi olla tyyppivikoina tiettyjen paikkojen ruostevauriot. Tarkista ainakin suojankaaret, ovien alareunat, helmat, peräkontin luukun reunat, tuulilasin reuna
  • Tarkista tuulilasi mahdollisten kiveniskemien tai halkeamien osalta
  • Tarkista moottoritila niin alta kuin päältä. Näkyykö mahdollisia vuotoja?
  • Kuuntele moottoria, kitiseekö hihnat tai pitääkö kiristinrullat rahisevaa ääntä?
  • Tarkista renkaiden kunto (kesä- ja talvirenkaat)
  • Tarkista auton huoltokirja

Koeajolla sulje radio ja kuuntele tarkasti mahdollisia kolinoita tai muita epämääräisiä ääniä. Jos auto on automaattivaihteinen, ota tuntumaa laatikon toimintaan hiljentämällä nopeutta ja tee nopea kiihdytys. Manuaalivaihteisen auton vaihteiden tulisi mennä päälle ilman rusahduksia tai tarpeetonta voimankäyttöä. Tunnustele kytkimen toimintaa, luistaako kytkin ja missä kohtaa poljinta painettaessaa kytkin irroittaa.

Aja autolla mahdollisuuksien mukaan matka-ajonopeutta sekä hiljempaa epätasaisella alustalla, esimerkiksi soratietä. Testaa jarrujen toiminta ja kuuntele ja tunnustele mahdollisia rohinoita tai ylimääräisiä ohjauspyörän ravisteluita.

Seuraavalla videolla Tuulilasi testaa käytetyn Citroen C3 henkilöauton. Katso video ja ota vinkit omaan käyttöön käytettyä autoa harkitessasi.

Näillä toimenpiteillä teet varmasti turvallisemmat autokaupat kuin tutkimatta autoa lainkaan.

Tarjouspyyntö rahoituksesta

Hae päivän paras rahoittaja! Tarjouksen pyytäminen ei velvoita mihinkään, eikä maksa mitään.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

2 ajatusta aiheesta “Käytetyn auton ostaminen”

  1. Kiitos informatiivisesta artikkelista auton ostamisesta. Olen ostamassa käytettyä autoa tai uutta autoa ja yritän saada tietoa muun muassa auton vioista. On hyvä tietää, että käytettyä autoa ostaessa kannattaa tarkistaa maalipinta taskulampun avulla, jotta mahdolliset vauriot voi havaita helposti.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *