Tarjouspyyntö rahoituksesta

Hae päivän paras rahoittaja! Tarjouksen pyytäminen ei velvoita mihinkään, eikä maksa mitään.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Talvi tulee, miten autoilijan kannattaa varautua

Talvi kolkuttelee ovella vaikka vielä on kovin lämmintä. Mitä seikkoja autoilijan on otettava huomioon valmistautuessa talvisiin olosuhteisiin. Talviautoiluissa on otettava muutamia seikkoja huomioon, jotta matkanteko jatkuu turvallisesti ja varmasti myös kovemmilla paukkupakkasilla.

Autot kadeun varrella lumen peitossa
Talvi yllättää autoilijat, varaudu hyvissä ajoin

Talvella autoilu voi osoittautua hieman haastavaksi, jos ei varaudu oikealla tavalla. Kokeneet autoilijat toki osaavat jo ennakoida talven tuloa, mutta esimerkiksi juuri kortin saaneet voivat yllättyä siitä, mitä kaikkea on otettava huomioon.

On tietysti selvää, että Suomessa on täysin erilaiset olosuhteet etelässä kuin pohjoisessa osassa maata. Etelässä tiet eivät välttämättä ole jäässä juuri lainkaan koko talvena, kun taas pohjoisessa jää ja lumitilanne voi jatkua puoli vuotta.

Huomioon otettavat asiat talviautoilussa

Seuraavat asiat ennakoimalla jo hyvässä ajoin ennen talven tuloa, säästyy monelta murheelta. Ennakoimalla talven tulon säästyy monelta murheelta ja auto on valmiina ottamaan vastaan talven tuomat haasteet.

Mikäpä onkaan ikävämpää kuin huomata yksi aamu, että talvi on tullut. Tiet saaattavat olla jäässä ja autossa on vielä kesärenkaat alla. Tai jos pakkanen nousee yllättävästi ja akku on tullut tiensä päähän, eikä auto suostu käynnistymään.

Talvirenkaat

Talvirenkaiden vaihto siniseen autoon
Vaihda talvirenkaat hyvissä ajoin

Hyvät renkaat ovat ehdoton edellytys turvalliselle matkanteolle talvikeleillä. Renkaat kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin syksyllä ja suunnata tarvittaessa rengasliikkeeseen uusimaan kunnolliset talvirenkaat. Talvirenkaat maksavat muutaman satasen, mutta niissä ei kannata säästää. Hyvät talvirenkaat ovat suhteellisen halpa henkivakuutus.

Talvirenkaat kannataa vaihtaa alle jo hyvissä ajoin, vaikka ajokeli ei sitä välttämättä vielä edellyttäisi. Vaihtamalla talvirenkaat alle, säästyy liukkauden tuomalta yllätykseltä ja renkaita ei tarvitse alkaa vaihtamaan kiireessä. Jäinen tie voi tulla eteen todella yllättäen myöhäisellä syksyllä. Ei pidä myöskään unohtaa mustan jään vaarallisuutta. Vaikka tie voi näyttää sulalle, voi esimerkiksi metsän kohdilla tie olla todella jäinen.

Kitkat vai nastat?

Tämä on ikuisuuskysymys, johon ei ole oikeaa vastausta. Mielipiteitä on monia ja jotkut ovat vannoutuneita nastarenkailla ajavia, kun taas toiset luottavat ehdottomasti kitkarenkaisiin.

Nykyaikaiset autot kulkevat molemmilla renkailla todella loistavasti. Luistonestojärjestelmät ovat niin kehittyneitä, että käytännössä eroa on mahdotonta huomata kummat renkaat on alla. Ainoastaan rengasmelu ja nastojen ropina paljastaa kummat renkaat on alla.

Nastarenkaat ovat ehkä hitusen pitävämmät peilijäisellä tiellä, mutta kitkat puolestaan vievät lumisissa olosuhteissa voiton. Myös vanhempien autojen luistonesto voi olla sen verran huonompi kuin uusien autojen, että kitkarenkaiden pito esimerkiksi liukkailla risteysalueilla voi olla huonompi.

Molemmilla renkailla siis pärjää täysin mainiosti. Keskustelupalstojen tietäjät kannattaa jättää omaan arvoonsa. Yleensä mielipide heillä on juurtunut niin syvälle, eikä omakohtaista kokemusta ole nykyaikaisista toisenlaisista renkaista ja niiden toimivuudesta Suomen olosuhteissa. Jos joku on ajanut ikänsä nastarenkailla, voi mielipide kitkarenkaita kohtaan olla todella jyrkkä – vaikka omakohtaista kokemusta niistä ei olisi lainkaan.

Auton vahaus

Teiden suolaus on huonoksi autolle. Siksi auton maalipinta kannattaa vahata hyvällä vahalla ennen talven tuloa. Kannattaa valita sellainen vaha, joka kestää mahdollisimman hyvin voimakkaita pesuaineita. Suola tekee auton pintaan todella pinttyneen likakerroksen, joka voi olla vaikea pestä pois.

Hyvä vahakerros auttaa pitämään auton puhtaana huomattavasti helpommin kuin vahaamattoman auton. Vahakerros myös suojaa suolan tekemiä tuohoilta maalipintaa vastaan. Auto kannatta pestä talvella mahdollisimman useasti. Joskus oikein kurakeleillä auton pesu voi olla tarpeen suorittaa päivittäin.

Jos ei itsellä ole mahdollisuutta pestä autoa kotipihalla, kannattaa etsiä paikkakunnan pesuhalleja jossa auton voi käydä pesemässä. Hyvä vahakerros helpottaa hommaa, eikä auton pesu muodostu haasteelliseksi ja hyvässä tapauksessa aikaa kuluu vain noin 15 minuuttua.

Jos auton maalipinta ja sen naarmuuntuminen ei haittaa, kannattaa hankkia kuukausikortti automaattipesuriin, jos sellainen paikkakunnalta löytyy. Tämä säästää pitkän pennin rahaa sekä aikaa, kun ei tarvitse olla joka kerta ostamassa polettia pesua varten. Miinuspuolena on tietysti maalipinnan naarmuuntuminen, mutta tämä on useimmille nykyajan kiireellisille ihmiselle toissijaista.

Tuulilasinpesuneste

Pissapoika eli tuulilasinpesu kannattaa tarkistaa ennen pakkasten tuloa. Kesäaikana pissapojan säiliö on voitu täyttää sellaisella peusaineella, jonka pakkaskestävyys on todella huono. Syksyn ja alkutalven kelit voivat olla aamulla ja illalla täysin poikeavat. Aamulla voi olla pakkasta kun taas illalla voi olla vesikeli.

Pesuneste kannattaa tarkistaa ja lisätä säiliöön esimerkiksi -40C kestävää nestettä. Jos säiliössä on jo ennalta heikommin pakkasta kestävää nestettä, laimenee neste sellaiseksi, että se kestää alkutalven pikkupakkaset moitteetta.

Myöhemmin talvella säiliötä täyttäessä kannattaa käyttää harkintaa kuinka vahvaa seosta käyttää. Toisaalta, pesuneste on suhteellisen halpaa, joten sen voi huoletta lisätä myös raakana. Paljon ajavat voivat säästää jokusen euron talvikauden aikana laimentamalla nesteen n.-20-25C kestäväksi.

Akku ja sen kunto

Toyota konepelti ylhäällä
Varmista akun kunto ennen pakkasten tuloa

Sanomattakin on selvää, että akku on yksi tärkeimmistä auton osista. Ilman akkua auto ei käynnisty eikä toimi. Nykyajan akut tulevat tiensä päähän suhteellisen nopeastikin. Tähän varmasti vaikuttavat akkujen materiaalit sekä se, että nykyajan autot kuluttava paljon virtaa, jolloin myös akku joutuu kovemmalle rasitukselle.

Nykyajan akut ovat käytännössä huoltovapaita, eikä niihin tarvitse lisäillä akkuvettä, kuten aikaisemmin tehtiin. Akun jännite kannattaa mitata ja jos jännite on matala, on akku ehkä vaihtokunnossa. Akun jännitteiden määristä ja mittaamisesta voit lukea AutoWiki-sivulta lisää.

Yleisellä tasolla akun jännitteen tulisi olla täytenä n. 12,7V. Jos jännite on alle 11,5V, on akku käytännössä jo tyhjänä. Tyhjän akun voi mahdollisesti elvyttää, ohjeet elvytykseen löydät yllä mainitulta AutoWiki-sivulta.

Jäähdytysneste

Jäähdytysnesteen pakkasen kestävyys kannattaa tarkistaa. Jäähdysnesteen pakkaskestävyyden voi mitata itse helposti, ja mittareita löytyy mistä tahansa tavaratalosta. Hommaan kuluu minuutti-pari aikaa ja tällä säästää mahdolliset jäätymistilanteet tienpäällä todella tehokkaasti.

Jos mittaus osoittaa, että pakkasen kestävyys on heikko, on jäähdytysjärjestelmään lisättävä pakkasnestettä. Lisäyksen jälkeen on suoritettava mittaus uudestaan. Ota huomioon, että nesteen on täytynyt kiertää järjestelmässä hetken aikaa, jotta mittaustulos on luotettava.

Auton lämmitys pakkasella, lohkolämmitin vai webasto?

Kovalla pakkasella auton lämmittäminen nousee keskeiseen osaan autoilua. Lämmittämisellä on muutamia hyötyjä, joista alla lisää.

Auton lämmityksen ajatellaan usein liittyvän pelkästään siihen, että auto lähtee ylipäätään kovalla pakkasella käyntiin. Se on tietysti lämmityksen tärkein tehtävä, mutta muutakin hyötyä siitä on.

Jos autossa on lohkolämmitin, kannattaa autoon asentaa ehdottomasti myös sisätilanlämmitin. Tämän avulla auton lasit saa sulaksi ja ajaminen on muutoinkin mukavampaa aloittaa lämmitetyllä sisätilalla. Tämä on myös selkeä parannus turvallisuuteen, kun näkyvyys on hyvä kauttaaltaan.

Lämmittäminen vaikuttaa myös polttoaineen kulutukseen. Kylmä moottori kuluttaa huomattavasti enemmän polttoainetta kuin jo valmiiksi lämmitetty moottori. Moottori kuluu myös vähemmän, kun paikat ovat valmiina ennen käynnistämistä. Kylmänä käynnistäminen rasittaa ja kuluttaa huomattavasti enemmän moottoria.

Webasto

Jos autossa ei vielä ole lohkolämmitintä, kannattaa harkita Webaston hankkimista. Webasto on polttoaineella toimiva lämmitin, joka lämmittää sekä moottorin että auton sisätilat. Webasto on siinä mielessä hyvä, että se lämmittää auton todella nopeasti. Webasto ei myöskään tarvitse lämpöpaikkaa, sillä se toimii ilman lämmitystolpasta saatua sähköä.

Webaston etuna on myös se, että lämmityksen voi hoitaa etenä esimerkiksi puhelimen sovelluksen tai kaukosäätimen avulla. Olipa auto missä tahansa, lämmityksen voi laittaa puhelimesta päälle esimerkiksi 15 minuuttia ennen lähtöä. Näin auto on valmiiksi lämmin, vaikka lämpöpaikkaa ei autolle olisi saatavana esimerkiksi työpaikalla.

Mitä huonoa Webastossa on?

Vaikka Webasto on äärimmäisen kätevä, on siinä muutama asia jotka kannattaa ottaa huomioon. Joissakin tapauksissa Webaston hankinta ei ole järkevää.

Webasto kuluttaa akkua suhteellisen paljon. Jos ajomatkat ovat lyhyitä, ei akku ehdi latautua ajomatkan puitteissa koskaan täyteen. Tämä lyhentää akun käyttöikää, ja joku kaunis aamu akku on tyhjänä eikä auto ole lämmennyt eikä se myöskään tällöin lähde käyntiin.

Asiaa voidaan tietysti kiertää hankkimalla autoon erillinen akkuvarmennin, joka lataa akkua. Tämä tietysti vie Webaston merkityksen pois, koska auto on kytkettävä lämmitystolppaan joka tapauksessa. Tällöin on aivan sama käyttää perinteistä lohkolämmitintä.

Toisena huonona puolena maintaan Webaston hankintahinta. Webasto maksaa tuhannen euron molemminpuolin, riippuen tehosta ja varusteista (esim. kauko-ohjain). Hankintahinnan päälle tulee vielä asennus, jolloin puhutaan noin parintuhannen euron kokonaishinnasta. Kannattaa miettiä, onko järkevää vai ei.

Diesel talvilaatu

Jos ajat dieselautolla, muista talvilaatu! Jos tankkaat tankin täyteen ja ajat vain vähän, voi olla että et ehdi tankkaamaan autoosi talvilaatua ennen kuin pakkaset yllättävät. Kesälaatu ja talvilaatu erovat toisistaan ja jos tankissa on pakkasten tullessa kesälaatua, voi olla että auto ei käynnisty.

Tankkiin pitää tankata aina talvilaatua ennen pakkasten tuloa, jotta auton saa käynnistymään. Jos on tiedossa että ajoa on loppusyksystä vain vähän, ei kannata tankata kesälaatua tankkia täyteen. Talvilaatua kannattaa tankata heti, kun sitä on saatavana.

Jääraappa ja lumiharja

Pienet mutta erittäin tärkeät asiat ovat jääraappa ja lumiharja. Ilman näitä ei käytännössä Suomen talvessa pärjää. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä tärkeämmäksi nämä muodostuvat.

Mikäli autossa ei ole sisätilanlämmitintä tai Webastoa sisätilanlämmityksellä, on nämä varusteet ehdottomia. Etsi varaston perukoilta valmiiksi hyvissä ajoin ennen talven tuloa ja laita ne autoon odottelemaan talven tulemista.

Auton ilmastointi

Ilmastointi talvella, mitä ihmettä? Eihän talvella tarvitse jäähdyttää auton sisätiloja. Aivan oikein, ei tarvitsekaan. Mutta.

Ilmastointia on syytä käyttää talvella päällä aina silloin tällöin. Esimerkiksi kerran viikossa muutaman minuutin ajan. Tämä kannattaa tehdä sen vuoksi, että pitkään käyttämättömänä olevat kompressorit saattavat ”kuivahtaa”.

Kompressorin ja putkien kumiset tiivisteet kaipaavat voitelua ympäri vuoden. Pitkään käyttämänä oleva ilmastointi kuivattaa tiivisteet ja kevään tullen ilmastointi ei enää sitten toimikaan.

Toinen hyöty ilmastoinnin käytölle talvella on se, että ikkunat sulavat ja kuivuvat nopeammin. Ilmastointi kuivattaa myös puhaltimesta tulevan lämpimän ilman, jolloin ikkunat kuivuvat ja sulavat huomattavasti nopeammin. Tämä lisää mukavuutta, mutta ennen kaikkea turvallisuutta.

Näkyvyys ja valot

Auton valot ovat erittäin tärkeä ja olennainen osa turvallista autoilua. Pimeä aika alkaa jo syksyllä ja etenkin märkä tie imee valon todella tehokkaasti. Uusissa ja nykyaikaisissa autoissa on jo lähtökohtaisesti hyvät valot, mutta hieman iäkkäämmissä autoissa (etenkin niissi, joissa on hehkuvalot) valoteho voi olla todella heikko. Polttimoiden käyttöikä on rajallinen ja uusimalla polttimot voi asiaa parantaa. Myös umpiot saattavat ajan saatossa huonontua ja ajovalojen lasit haalistuvat, naarmuuntuvat ja joutuvat kovalle rasitukselle. Aina pelkkä polttimoiden vaihto ei auta jos umiopt ovat jo tulleet tiensä päähän.

Nykyään näkee suhteellisen paljon autoje keulalla erilaisia ledbar-valoja. Näiden teho on todella hyvä ja ne auttavat siinä tarkoituksessa, mihin ne ovat suunniteltuja. Se, onko lisävalot sitten hyvän näköisiä auton keulalla on makuasia.

Yhteenveto

Varaudu talviautoiluun hyvissä ajoin. Tämä säästää ikäviltä yllätyksiltä ja autoilu on kaikinpuolin helpompaa, kun asiat ovat jo lähtökohtaisesti kunnossa.

Ajotapaan kannattaa myös kiinnittää huomiota ja ennakoida tilanteita hieman nopeammin kuin kuivalla kesäkelillä.

4 ajatusta aiheesta “Talvi tulee, miten autoilijan kannattaa varautua”

  1. Talvi on kyllä autoilijalle aina hieman haastavaa. Itse käyn Turengista Hämeenlinnassa töissä ja auto on kyllä ihan ehdoton työmatkoihin. Talvisin saa huoltaa ja pestä autoa useammin kuin kesällä. Viime talvi oli suhteellisen lauha, mutta olen kyllä miettinyt tuollaista webastoa lämmittämään, siltä varalta, että tulee kovempia pakkasia.

  2. Talvet ovat olleet minulle autoilijana melkoisen haastavaa aikaa aiemmin, sillä minulla oli melkoisen surkea akku vanhassa autossani. Tuolloin jouduin useammin turvautumaan apukäynnistykseen. Onneksi nykyisessä autossa akku on huomattavasti parempi eikä talvellakaan tarvitse jännittää, lähteekö auto tänään käyntiin vai ei.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *