Tarjouspyyntö rahoituksesta

Hae päivän paras rahoittaja! Tarjouksen pyytäminen ei velvoita mihinkään, eikä maksa mitään.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Älä hanki leasing-autoa

Autokauppiaat ovat alkaneet kilvan markkinoimaan leasing-autoja. Ajatellaanko tässä autoilijan parasta, vai onko kysymyksessä todellinen huippubisnes autoliikkeille? Epäilen vahvasti jälkimmäistä.

Oletko koskaan kuullut puhuttavan rehellisestä autokauppiaasta? Etenkin käytetyn auton kaupassa tarjonta on varsin kirjavaa ja tarjolla on jos jonkinlaista kauppiasta. Suurella osalla autoilijoista on varmasti omat ajatukset ja kokemukset, mistä seuraavan autonsa hankkii tai mistä ei missään nimessä autoa tule ostamaan.

BMW kadulla
Leasing voi olla huoleton, mutta kallis vaihtoehto

Uudet autot ovat tietysti asia erikseen. Jää enemmän autoilijan päätettäväksi, millaisen auton haluaa uutena hankkia. Tähän vaikuttaa varmasti hinta, merkki, rahoitus, hyvitys vaihtoautosta, aikaisempi kokemus hankittavasta automerkistä ja monet monet muut asiat.

Auton leasingsopimukset

Koska markkinoille on ilmestynyt runsaasti tarjontaa leasingautoista, on selvää että myös erilaisia leasingsopimuksia on todella paljon. Autoilijalla saattaa mennä sormi suuhun vertaillessa mitä kaikkea leasingsopimukseen kuuluu.

Kirjava tarjonta asettaa autoa leasingillä hankkivalle haasteita. Kuuluuko hintaan huollot, korjaukset, vakuutukset, katsastukset, renkaan vaihdot vai onko näistä osa maksettava itse leasingmaksun päälle? Kuinka paljon korjauskuluja sopimukseen kuuluu vuodessa?

Lisäksi hämmennystä voi aiheuttaa erilaiset kilometrirajat. Vaikka hinta saattaa näyttää aluksi suhteellisen edulliselle, voi hinta pompsahtaa ylöspäin huomattavasti, kun vuotuista kilometrirajaa nostetaan esimerkiksi 25 000 kilometriin.

Autokauppiaat markkinoivat juuri tällä hetkellä voimakkaasti leasingautoja. Kannattaa olla tarkkana, jos leasingauto on harkinnassa. Toisesta paikasta vastaavan leasingauton voi saada edullisemmin tai paremmilla eduilla tai sopimukseen liitetyillä palveluilla. Se mikä kuulostaa liian hyvälle, voi osoittautua huonoksi diiliksi ajan kuluessa.

Oma auto vai leasing

Leasingauto on autoilijalla käytännössä vain vuokralla. Kun vuokranmaksu loppuu, loppuu myös autoilu. Jos et maksa, et myöskään aja. Tämä on jokaisen helppo ymmärtää.

Oma auto tarvitsee käytännössä rahoituksen, esimerkiksi 4 vuoden ajaksi. 4 vuoden ajan rahoitus maksaa. Kun rahoitus on maksettu pois, autoilu ei lopu. Tämä on jokaisen helppo ymmärtää.

Tämä on suurin ero leasingin ja oman auton välillä. Joko maksat jatkuvaa leasingin kuukausimaksua tai maksat kuukausimaksua lainanlyhennyksen muodossa tietyn ajan, jonka jälkeen auto on oma, eikä maksua enää mene. Yksinkertaista.

Kumpi vaihtoehto sitten itselle sopii, on lähinnä mielipideasia. Ellei rahasta tarvitse puhua. Yrityksillä leasingin hankkiminen voi olla perusteltua, mutta 10 000 km vuodessa ajavalle peruspertille se sitä tuskin on.

Miksi kukaan haluaisi hankkia leasingauton tämän perusteella

Hyvä kysymys, johon ei varmasti ole suoraa vastausta olemassa. Syitä voi olla useita erilaisia.

Yksi syy voi olla autoilun huolettomuus. Autolla voi ajella täysin huoletta eikä mahdolliset viat tai muut ongelmat aiheuta lisäkustannuksia (Leasingsopimuksen puitteissa). Tämä tietysti edellyttää sitä, että leasingsopimus on sellainen, joka kattaa käytännössä kaikki autoilun kulut pl. polttoaineet.

Tässä on otettava kuitenkin huomioon se, että tällainen sopimus maksaa enemmän. Autoliikkeiden on otettava kate ja varauduttava siihen, että leasingsopimuksen kuluessa autosta voi tulla kustannuksia. Ja tämä on otettu takuuvarmasti huomioon leasingin kuukausihinnassa. Käytännössä autoilija maksaa etukäteen siitä, että autoon voi tulla ongelmia. Mikäli ongelmia ei sopimuksen kuluessa tule, on autoilija maksanut käytännössä tästä aivan turhaan.

Toisena syynä voi olla esimerkiksi se, että autoon ei haluta sijoittaa suurta summaa omaa (käytännössä lainarahaa) rahaa. Toisaalta se, että maksaako leasingmaksua vai lainanlyhennystä on tavallisella kuluttajalla merkityksetöntä. Rahaa on löydyttävä joka kuukausi, olipa se sitten leasingmaksu tai lainan osamaksuerän maksaminen. Oman auton kohdalla tämä kuukausittainen maksu kuitenkin loppuu jossakin vaiheessa.

Jos vakuudet ei riitä lainaan, leasing voi olla hyvä vaihtoehto. Tällä hetkellä markkinoilla kuitenkin tarjotaan vakuudetonta lainaa jop 60 000 euoroon saakka, joten tämä ei ole kovin suuri ongelma. Jos auton tarvitsijalla on ongelmia raha-asioiden kanssa ja esimerkiksi luottotietohäiriöitä, voi vakuudettoman lainan saanti olla hankalaa. Toisaalta, onko silloin satoja euroja kuukaudessa maksava leasingautokaan kovin hyvä vaihtoehto?

Kolmantena syynä voi olla halu vaihtaa autoa esimerkiksi vuoden tai kahden välein. Vaikka suomalaisten autojen keski-ikä on todella korkea, löytyy sellaisia autoilijoita jotka vaihtavat autoa varsin nopeaan tahtiin. Jos kyseessä on uusi auto, voi tämä osoittautua todella kalliiksi, sillä uusissa autoissa arvo alenee nopeasti parin ensimmäisen vuoden aikana.

Uuden auton liisaaminen voi olla perusteltua, jos haluaa ajaa jatkuvasti uudella autolla. Tällöin on tietysti otettava huomioon se, että uuden auton leasingmaksu voi olla todella korkea.

Pikaisella vilkaisulla uusien autojen leasingtarjonnasta maksaa keskikokoinen auto huomattavan paljon. Esimerkkinä Hedin Automotiven (ent. Laakkonen) tarjoama BMW 3-sarja.

BMW 320e A Charged Edition

  • Sopimuskausi 24 kk
  • Max. kilometrit 20 000 km
  • Hinta alk. 808 € /kk (greendiili)

Alunperin tämä artikkeli on kirjoitettu vuonna 2021 ja hinta tarkistettu 22.4. 2023. Nykyisin heidän sivuiltaan on todella vaikea löytää todellista hintaa niin leasingille kuin BMW suoraan ostettuna. Tämä lisää entisestään kuluttajan epätietoisuutta siitä, mikä on tällä hetkellä järkevä valinta. Suoraan ostettaessa kuluttaja ohjataan BMW:n omille sivuille konfiguraattoriin, jossa oman auton voi kustomoida itselleen sellaisilla varusteilla kuin haluaa.

Autokauppiaan markkinointi

Leasingautoja markkinoidaan sillä, että auton arvonalenema ei jää autoilijan huoleksi. Sen lisäksi korostetaan huolettomuutta esimerkiksi huoltojen tai korjausten osalta.

Esimerkiksi yllä olevan BMW:n tapauksessa arvonalenema on mielestäni toissijainen seikka. Jos maksat leasingmaksua 5 vuotta, olet maksanut autosta vähintään 40 020 euroa leasingmaksuina. Mitä on jäänyt käteen? Käytännössä ei mitään, olet vain saanut ajaa autolla ja siinäpä se. Kun sopimus loppuu, loppuu ajaminen ja itselle ei ole jäänyt mitään.

Jos hankit vastaavan auton lainarahalla (oletetaan, että auto maksaa ostettuna noin saman verran kuin viiden vuoden leasingsopimus) ja maksat sitä saman viiden vuoden ajan. Olet tällöin maksanut autosta korkoineen noin 50 000 euroa. Kun lainanlyhennys loppuu, mitä on jäänyt käteen? Olet saanut ajaa samanlaista autoa kuin liisatessa ja sinulla on edelleen sama auto käytössä jolla on vielä jälleenmyyntiarvoa.

Oletetaan että BMW:n arvo on laskenut 5 vuodessa 50%, eli 10% vuodessa alkuperäisestä hinnasta. Tämä ei ole faktatieto auton markkinahinnan kehityksestä, vain oletus. Tällöin jälleenmyyntiarvo on 22 315 euroa.

Tästä voidaan laskea, että auton hinta käyttöajalle on 50 000 € – 22 315 € = 27 685€. Tähän päälle on laskettava huolto- ja korkokuluja. Vaikka kuluja laskee 5000 euroa, tai vaikka 10 000 euroa, on oman auton omistaminen halvempaa kuin leasingauton.

Tämä laskelma pätee vain uuteen leasingautoon. Koska markkinoilla on nykyään mahdollisuus liisata käytettyjä autoja, ei tämä laskelma tietysti ole täysin yhteneväinen käytetyn leasingauton kohdalla. Joka tapauksessa, kannattaa laskea ennen kuin tekee päätöksiä suuntaan tai toiseen.

Henkilökohtaisesti itse en ole leasingauton ystävä. Tykkään ajaa omalla autolla. Ja vaikka laskelmat osoittautuisivat siihen suuntaan, että leasing olisi halvempi, ajaisin silti omistusautolla. En osaa suhtautua asiaan sillä tavalla, että voisin ajaa vuokra-autolla. Tässä on takana varmasti se, että kulut juoksevat jatkuvasti eikä auto ole koskaan oma.

Autoliikkeen osalta uusi leasingauto on varsinainen Jackpot. Autoliike on saanut leasingtuloina 40 020€. Leasingsopimuksen päätyttyä autolla on edelleen jälleenmyyntiarvoa 22 315 euroa. Näin ollen autoliike saa samasta BMW:stä noin 60 000€ tuloja, kun auto myydään leasingsopimuksen päättymisen jälkeen eteenpäin. Suoraan myymällä sama BMW olisi tuonut autoliikkeelle vain auton silloisen myyntihinnan verran.

Tietysti tästä pitää vähentää leasingsopimuksen kuluessa tulleita kuluja, mutta joka tapauksessa ei ole ihme, että autokauppias on kovin hanakasti valmis tarjoamaan autoja leasingillä. Ja kuka tämän kaiken maksaa? Aivan niin, juuri sinä – autoilija.

Näin ollen autokauppias moninkertaistaa autosta saavansa voittonsa. Varsin hyvä bisnes autokauppiaalle.

Osta oma auto lainarahalla

Lainaraha on tällä hetkellä edelleen suhteellisen halpaa, vaikka korot ovatkin nousseet. Lainantarjoajat jopa hieman kilpailevat siitä, että saavat myytyä omia lainatuotteitaan auton hankintaa varten.

Lainaxin kautta voit hakea valmiiksi kilpailutetun autorahoituksen. Lainan hakeminen ei ole sitovaa. Kysymyksessä on lainatarjous jonka voi hyväksyä tai hylätä. Suosittelen tekemään lainahakemuksen ja tekemään laskelmia saamasi tarjousten perusteella. Oman auton omistaminen voi olla kohdallasi huomattavasti edullisempaa kuin leasingauton. Ja sitäpaitsi, onhan se nyt omalla autolla huomattavasti mukavampi ajaa, kuin leasingillä. Oma on aina oma.

Toisaalta, leasingin hankkiminen voi olla suhteellisen huoletonta puuhaa. Jos auto hajoaa, sen kuin vain ilmoittaa että näin kävi. En tosin tunne leasingsopimuksia käytännössä lainkaan ja millaisia vastuita autoilijalle jää mahdollisissa ongelmatilanteissa. Jos päädyt leasingiin, muista lukea sopimus huolella.

Tarjouspyyntö rahoituksesta

Hae päivän paras rahoittaja! Tarjouksen pyytäminen ei velvoita mihinkään, eikä maksa mitään.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *