Tarjouspyyntö rahoituksesta

Hae päivän paras rahoittaja! Tarjouksen pyytäminen ei velvoita mihinkään, eikä maksa mitään.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Yhteinen autolaina – mitä hyötyjä voit saavuttaa?

Tiesitkö, että autolainan voi ottaa myös yhdessä puolison tai rinnakkaishakijan kanssa? Varmaan tämän tiesitkin, ja yhteisessä autolainassa on hyvin useasti järkeä ja se voi olla jopa taloudellisesti kannattavaa. Miksi yhteinen autolaina sitten kannattaa hankkia, avaamme sen etuja tässä artikkelissa tarkemmin.

Yhdessä otettu laina saattaa aluksi kuulostaa ja vaikuttaa sellaiselle asialle, jolle ei itse aivan heti lämpene. Asia voi tuntua hyvin monelle täysin poissuljetulta vaihtoehdolta. Tähän vaikuttaa varmasti useat eri tekijät, riippuen henkilöstä. Monesti ne kuitenkin ovat joko taloudellisia tai selkeästi luottamukseen perustuvia asioita. Luottamus rinnakaishakijaan onkin kaiken a ja o, kun mietitään yhteisiä lainoja.

Jos olet miettimässä yhteistä autolainaa rinnakkaishakijan kanssa, kannattaa muistaa, että kaikki eivät varmasti ole halukkaita ottamaan lainan vastuita omaksi taakakseen. Yhteishakija on lainasta vastuussa samalla tavalla kuin lainan varsinainen hakija.

Edut

Yhteisissä autolainoissa on tiettyjä etuja verrattuna siihen, jos lainaa on hakemassa yksin. On täysin selvää, että luotonmyöntäjät ovat mielissään siitä, että lainalla on myös toinen vastuuhenkilö. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä syystä, että mahdollisissa ongelmatilanteissa lainan takaisinmaksussa on myös toinen henkilö lainanmyöntäjällä ”vakuutena” maksamassa lainaa pois. Yhteishakija ei ole missään nimessä ”vain nimi paperissa”, vaan siihen liittyy myös vastuita silloin, jos asiat ei suju toivotulla tavalla.

Lainaksi saatava rahasumma voi myös olla suurempi, kuin yksin hakiessa. Jos ostettava auto on kovin kallis, voi olla että niin suurta lainamäärää ei lainanmyöntäjät ole valmiita antamaan lainaksi yksin hakiessa. Yhteishakijan kanssa suuret summat ovatkin täten huomattavasti helpompi saada.

Jos hakijan oma taloudellinen tilanne on heikko, voi yhteishakijan kanssa lainansaanti helpottua myös pienemmissä lainasummissa. Yhteishakija voi olla tällaisissa tapauksissa täysin perusteltu asia.

Ja viimeisenä etuna, muttei suinkaan vähäisimpänä. Yhteishakijan kanssa tehty lainahakemus ja niistä saadut lainatarjoukset ovat lähes poikkeuksetta edeullisempia kuin yksin hakiessa. Tämäkin kannattaa huomoida siinä vaiheessa, kun autolainan hankkiminen on ajankohtaista.

Haitat

Yhteishakija ei sinänsä itse hyödy mitään olemalla yhteishakijana toisen ottamassa lainassa. Hyvin usein tämä tehdään hyvää hyvyyttään ja auttaakseen lainaa tarvitsevaa henkilöä. Jos olet ryhtymässä yhteishakijaksi esimerkiksi hyvälle tuttavallesi, kannattaa pitää mielessä myös se seikka, että mahdollisissa ongelmatapauksissa joudut itse maksumieheksi.

Vaikka kuinka tuntuu että voit luottaa lainaa hakevaan tuttavaasi, kannattaa aina kuitenkin miettiä ennen kuin nimen laittaa lainapapereihin. Pahimmassa tapauksessa voit joutua maksamaan todella suuria summia hyötymättä siitä itse mitenkään.

Yhteishakijalla onkin oltava todella kova luotto lainan hakijaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että elämme tällä hetkellä hyvin epävarmoja aikoja ja mitä tahansa voi tapahtua kenelle tahansa. Inflaatio laukkaa kovana, energian hinta on nousussa, korot on nousussa ja niin edelleen. Tämä voi vaikuttaa jatkossa myös työllisyystilanteeseen.

Mikäli pahin tapahtuu ja yhteishakija joutuu vastaamaan lainan kuluista, tulee tämä väistämättä vaikuttamaan myös ihmissuhteisiin. Hyvin todennäkisesti välit menevät poikki, ainakin lainanhakijan kanssa. Tämä voi vaikuttaa myös omiin perhesuhteisiin, mikäli lainasta aihutuvat vastuut alkavat vaikuttamaan oman perheen taloudelliseen tilanteeseen.

Mieti siis hyvin tarkasti asiaa mikäli olet ryhtymässä yhteishakijaksi. Ole valmis siihen, että voit joutua aivan hyvin maksumieheksi. Pahimmassa tapauksessa voit menettää itse omat luottotietosi toisen henkilön vuoksi.

Yhteenveto

Laina yhteishakijan kanssa on hyvä asia. Silloin, kun asiat menevät suunnitellusti ja minkäänlaisia ongelmia lainan maksuissa ei esiinny. Voit auttaa tuttavaasi hankkimaan unelmiensa auton.

Laina yhteishakijan kanssa voi olla myös huono asia. Silloin, kun asiat eivät mene suunnitellusti. Voit joutua maksamaan lainat itse pois, menettää ihmissuuhteesi ja luottotietosi.

Ja vielä yhden kerran lopuksi. Mieti asiaa ennen kuin laitat nimen papereihin yhtesiakijana.

Lainaa yhteishakijan kanssa voit hakea tästä alta.

Tarjouspyyntö rahoituksesta

Hae päivän paras rahoittaja! Tarjouksen pyytäminen ei velvoita mihinkään, eikä maksa mitään.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *