Tarjouspyyntö rahoituksesta

Hae päivän paras rahoittaja! Tarjouksen pyytäminen ei velvoita mihinkään, eikä maksa mitään.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Autokauppa hidastuu

Olemme eläneet Korona-aikaa nyt kohta kolmen vuoden ajan. Kirjoitimme aikaisemmin jo Koronan vaikutuksista autokauppaan. Alusssa tuli notkahdus myyntimääriin ja sen jälkeen autokauppa piristyi huomattavasti.

Tällä hetkellä kuluttajien epävarmuutta on lisännyt sota Ukrainassa. Myös polttoaineiden raju hinnannousu vaikuttaa kuluttajien haluun investoida uusiin autoihin. Epävarmat ajat ja hallituksen tekemät (tekemättä jättämät) päätökset ajavat kuluttajat entistä suurempaan ahdinkoon. Niinpä autoilu on varmasti yksi asia, josta ollaan valmiita tinkimään. Suomessa ajetaan yhä todella vanhalla autokannalla.

Sähköautot nostaa osuutta

Iltalehti uutisoi, että sähköautojen ja hybridien kysyntä on suorastaan räjähtänyt viime aikaisten tapahtumien ja hintakehityksen vuoksi. Iltalehden artikkelissa oleva kuvaaja ei varmasti kerro koko totuutta, sillä artikkelissa mainitaan yli 30 000 euron autot. Kun lukee erilaisia keskustelupalstoja, voidaan todeta että hyvin harva on halukas tässä ajassa hankkimaan kymmenien tuhansien eurojen autoa. Päin vastoin.

Harva pienituloinen on halukas ottamaan useiden kymmenien tuhansien eurojen autolainaa. Hyvin usealla taloudella rahat riittävät nippanappa, joten tähän yhtälöön ei kallis auto ja autolaina sovi. Vaikka sähköautoilijat perustelevat sähköautoilun halpuutta, ei se silti ole kaikille sopiva vaihtoehto. Käytetty sähköauto voi olla riskihankinta, onko akkujen käyttöikä millainen, miten kapasiteetti muuttuu vuosien saatossa, kuinka paljon uusi akku maksaa ja niin edelleen.

Uusia autoja hankitaan entistä vähemmän. Esimerkiksi helmikuussa uusia autoja rekisteröitiin 22 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna, Iltalehti kertoo. Yksi syy tähän on maailmalla oleva komponenttipula, mutta maalaisjärki sanoo, että maailman tämän hetkinen epävarmuus on myös yksi suuri tekijä, vaikka Iltalehti sitä ei uutisoikaan.

Käytettyjen autojen kauppa on käynyt vertailujaksoon verrattuna 7 prosenttia huonommin. Useat autoliikkeet joutuvat myymään tällä hetkellä ”ei-oota”. Vaikka vuosi 2021 olikin suhteellisen hyvä käytettyjen autojen myynnin osalta uutisoi Autoalan Tiedotuskeskus, on alkuvuosi 2022 keikauttanut aseman jälleen päälaelleen.

Oma havainto

Seuraan autoalaa suhteellisen tiiviisti. Merkillepantavaa on se, että autokauppiaat eivät juuri tällä hetkellä markkinoi millään tavalla. Eipä ole kauan aikaa siitä, kun auton ostoilmoituksia oli joka paikka täynnä. Nyt saattaa joskus vilahtaa yksittäinen ostoilmoitus siellä täällä. Ei näy myös liioin autojen myynti-ilmoituksia.

Onkin siis varsin selvää, että joko kysyntää ei ole käytetyillä autoilla tai sitten tarjontaa ei ole. On täysin mahdollista että kuluttajat eivät tällä hetkellä halua tai uskalla luopua nykyisestä autostaan. Niinpä autoliikkeet ovat laittaneet hanat kiinni ja kuluja karsitaan mainonnasta.

Uskallan väittää, että autokauppa hiipuu tästä entisestään. Ja tämä koskee sekä uusia että käytettyjä autoja. Halvat, muutaman satasen ja muutaman tuhannen euron autot vaihtavat edelleen varmasti omistajaa, mutta kalliimmat autot jäävät myymättä. Joku rohkea voi vaihtaa polttomoottoriauton sähköautoon, mutta väliraha voi nousta yllättävän korkeaksi. Katsotaan miten käy.

Päivitys 1.9.2022. Automainoksia on näkynyt sosiaalisessa mediassa aika ajoin. Etenkin auton ostoilmoituksia. Yleisradion TV:n ajakohtaisohjelmassa mainittiin, että autokauppa ei tällä hetkellä vedä kovinkaan hyvin.

Lainaa auton ostoon

Vaikka autokauppa onkin hiipunut, on silti markkinoilla aina tarvetta lainarahalle. Se mikä asiassa on hyvää, on se, että jos autokauppa hiipuu, tarkoittaa se myös lainamarkkinoilla hiipumista. Tästä seuraa se, että lainantarjoajat joutuvat kilpailemaan yhä kovemmin jäljelle jääneistä asiakkaista.

Tämä sataa suoraan kuluttajan lompakkoon. Jos tarvitset lainan auton hankintaa varten, nyt voisi olla otollinen aika jos ajattelee vain lainan kustannuksia. Jos ajattelee riskejä, kuten polttomoottoriauton arvon alenemaa, maailman epävakautta ja niin edelleen, aika ei välttämättä ole paras mahdollinen. Halvoissa ja pienissä lainoissa tämä riski ei tietysti ole niin suuri kuin isoissa lainoissa. Lainaxin kautta saa rahoitusta myös halpoihin autoihin!

Hae rahoituspäätös

Nopea laina kaikkiin ajoneuvoihin
  • Please enter a number from 1000 to 60000.
    Anna rahoituksen summa jota haet
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *