Tarjouspyyntö rahoituksesta

Hae päivän paras rahoittaja! Tarjouksen pyytäminen ei velvoita mihinkään, eikä maksa mitään.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Millainen auto kannattaa ostaa

Todetaan heti artikkelin alkuun, että kyseessä on kirjoittajan henkilökohtainen mielipide ja omat kokemukset autoilusta. Artikkeli ei perustu mihinkään tieteellisiin faktoihin, tai mihinkään muihin todistettavissa oleviin väitteisiin. Artikkelin tarkoitus on saada lukija ajattelemaan asiaa itse ja poimimaan artikkelista ne asiat oman auton oston tueksi jotka voivat vaikuttaa ostopäätökseen.

Ja näin. Sitten itse asiaan.

Autot autokaupan pihalla
Sopivan auton valintaan vaikuttaa monet asiat

Olen ollut useamman kerran yli 20 vuoden autoiluhistorian aikana tilanteessa, että en tiedä millaisen auton ostaisin. Tarve on vaihdellut runsaasti vuosien saatossa ja sen myötä tietysti auton ominaisuuksilta on vaadittu eri asioita. Välillä on työmatka ollut yli 100 km suuntaansa, välillä alle 1 km. Yhdessä vaiheessa perheessä tarvittiin kahta autoa ja oli sellainenkin aika, kun tarvittiin farmaria perheenlisäyksen johdosta. Tällä hetkellä autolle ei ole käyttöä juuri lainkaan, mutta sellainen kuitenkin tarvitaan, koska tarvittaessa liikkumaan on päästävä.

Autoja on joutunut vaihtamaan myös pakon sanelemamana auton kilometrien tullessa käytännössä tiensä päähän. Onpa autoa vaihdettu joskus edessä olevan suuremman remontin alta pois. Ikävä kyllä tämä on varsin yleistä ja käytetyn auton ostaessa nämä ongelmat tietysti siirtyvät sitten seuraavalle omistajalle. Jokaisen joka miettii vanhaa ja käytettyä autoa tulisi nämä ongelmat tiedostaa. Jos olet hankkimassa käytettyä autoa, lue artikkelistamme mitä seikkoja kannattaa tarkistaa ennen kaupantekoa. Huolellisella koeajolla ja tarkistamalla auton kunnon välttyy mahdollisilta ongelmilta.

Oikeanlainen auto palvelemaan käyttötarkoitustaan parhaiten

On täysin selvää, että jokainen auto ei sovellu jokaiseen käyttötarkoitukseen. Pieni kaupunkiauto ei esimerkiksi sovellu suuren perheen tarpeisiin. Kallis, useita kymmeniä tuhansia euroja maksava uusi auto ei sovellu opiskelijalle. Suuri maastoauto ei sovellu yksinäisen henkilön satunnaiseen autoiluun. Ja niin edelleen. Suuren yrityksen johtajan imagoon ei käy halpa vanha Datsun. Esimerkkejä voisi luetella vaikka kuinka paljon, mutta näistä saanee jo pointin. Kaikki autot eivät sovellu kaikille.

Lisäksi suuri massa mitoittaa oman auton käytön ja tarpeen varmasti sen mukaan, minkä verran tulee ajoa ja mikä auto palvelee taloudellisesti parhaiten. Käyttövoiman valinta ja auton luotettavuus nousevat yhä useammassa tapauksessa kriteeristön tärkeimpiin seikkoihin.

Näin on käynyt myös minulle ja saman asian kanssa painin juuri tälläkin hetkellä. Laitan tähän esimerkin vuoksi millaisen asian kanssa joudun tekemään päätöksen tällä hetkellä.

Vanhahko ja paljon ajettu dieselauto seisoo pihalla työtilanteiden vaihduttua perheessä. Autolla tulee ajettua todella vähän, joten diesel ei enää ole taloudellisesti järkevää. Asian tekee hankalaksi myös se, että autolla on ajettu suhteellisen paljon ja sen jälleenmyyntiarvo on käytännössä romahtanut hankintahetkestä. Lisäksi jos auton aikoisi myydä tai vaihtaa, olisi siihen tehtävä noin 400 700 euron (remontti vaatiikin hieman työtä enemmän, asia varmistui eilen 5.5.20201) remontti jotta sen saisi annettua vaihdossa tai myytyä itse eteenpäin.

Autoon on tehty viimeisen vuoden aikana täydellinen jarruremontti ja muutenkin se tuntuu olevan vielä suhteellisen hyvässä iskussa, lukuunottamatta tuota aiemmin mainitsemaani 400 700 euron remonttia. Autolla voisi ajella aivan hyvin vielä vuosia, mutta diesel ei ole tällä hetkellä missään tapauksessa taloudellisesti järkevää. Dieselvero on yli 600 euroa vuodessa, kun vastaavan bensa-auton vero on noin 150 euroa. Odotettavissa on myös tulevaisuudessa mahdollisesti turbon ja kytkimen ongelmia, joten niistäkin kustannuksia on tulossa. Ehkä sopivin aika olisi nyt laittaa auto kiertoon ja hankkia bensa-auto tilalle. Tiedä häntä.

——–
Päivitys 5.5.2021. Kävin koeajamassa vastaavaa bensa-autoa. Ei jäänyt minkäänlaisia hyviä fiiliksiä miksi vaihtaisin.

  • Bensa-auto oli todella laiska verrattuna dieseliin vaikka oli 2l moottorilla
  • Vaikka autolla oli ajettu 150 tkm vähemmän, ei se ollut yhtään sen parempi ajettava
  • Autossa tyypillinen käytetyn neloskoneisen bensa-auton ”nypytys”
  • Auton pyyntihinta yli 11 t€
  • Autossa ei ollut vetokoukkua, lisähintaa asennuksesta n. 500 €

Tämän myötä välirahaksi kauppias laski 9500€. 9500€!!! Vetokoukusta tulisi lisähintaa 500 €, eli yhteensä pitäisi rahaa laittaa 10 000 euroa, jotta saisi vastaavan bensa-auton. Ei kiitos.

En näe missään tapauksessa järkeä vaihtaa bensa-autoon täällä hetkellä. 10 000 euron lainaa saa maksaa 3 vuoden maksuajalla n. 300 euroa kuukaudessa. Ei kiitos. Aika monta 700 euron remonttia tekee tuolla rahalla. Eikä se uusi bensa-autokaan ilman huoltoja ja korjauksia etene. Tämän myötä päädyin siihen, että oma ajo jatkuu edelleen vanhalla hyvällä dieselillä.
——–

Auton vaihtokaan ei ole taloudellisesti kyllä kannattavaa. Paljon ajettuja ja vanhoja autoja saa toki halvalla, mutta ovatko ne kunnoltaan sen luottettavempia kuin nykyinen auto? Suuri autolaina puolestaan ei välttämättä houkuttele uudemman auton hankintaan. Ei ole kovinkaan järkevää maksaa satoja euroja siitä, että auto vanhenee pihalla ja laskee arvoaan vähintään 1000 euroa vuodessa. Hankala tilanne.

Kättely autokaupan merkiksi
Valitse sopiva auto palvelemaan käyttötarkoitustaan parhaiten

Vastaavia tapauksia on varmasti olemassa monenlaisissa eri tilanteissa. Suurimmat pohdinnat tulevat varmasti perheenlisäyksen tai työmatkan pitenemisen johdosta. Perheen kasvaessa pienet autot eivät enää riitä lastenrattaiden kuljettamiseksi. Perheen kasvaessa hankintalistalla hyvin useasti on tilava farmariauto. Työmatkan pidentymisen johdosta paljon kuluttava bensa-auto vaihdetaan taloudelliseen ja vähän kuluttavaan dieseliin.

Joillekin autoilijoille ekologisuus on tärkein arvo ja hankintalistalla on sähkö- tai hybridiauto. Sähköautot ovat kuitenkin käytännössä joissakin tapauksissa täysin käyttökelvottomia, mutta lyhyeen ajeluun ne soveltuvat varsin hyvin. Pitkillä ajomatkoilla tai karavaanarihommissa jättäisin sähköauton hankkimatta. Vaikka polttomoottoriautojen käyttö tulee päivä päivältä kalliimmaksi ja niiden käytön lopettamista yritetään lähes kaikin keinon, on niillä edelleen paikkansa. Etenkin pitkien välimatkojen Suomessa. En usko, että sähköinen autoilu on vielä lähitulevaisuudessa kovinkaan monen autoilijan valinta.

Leasing nostattaa tänä päivänä osuuttaan autokaupassa. Liisattavan auton ei tarvitse olla uusi, sillä myös käytettyjä autoja on mahdollista hankkia leasingilla. Leasing on varmasti huoleton, mutta taloudellisesti se ei ole missään muodossa järkevää tavalliselle autoilijalle, enkä suosittele leasing-auton hankintaa. Varmasti liisauksellekin on paikkansa, mutta kalliiksi se tulee joka tapauksessa. Yrityskäytössä leasingin ymmärtää huomattavasti paremmin.

Auton hankintahinta valintaperusteena

Vaikka edellä mainitut seikat ja monet muut seikat näyttelevät suurta osaa auton valinnassa, on auton hankintahinta ja rahoitus tärkeässä roolissa valitessa sopivaa autoa. Autoja löytyy onneksi monenlaiseen hintaluokkaan, joten markkinoilta löytyy varmasti sopiva auto jokaiseen tarpeeseen.

Joillekin riittää aivan loistavasti muutaman tuhannen euron halpa auto. Jotkut puolestaan haluavat panostaa laatuun ja ottavat autoa varten jopa useamman kymmenentuhannen euron lainan. Olipa auto kallis tai halpa hankintahinnaltaan, ostaja haluaa varmasti että auto toimisi ilman suurempia murheita.

Ikävä kyllä paljon ajetut autot alkavat vaatimaan huollon sijaan korjauksia, joihin saattaa kulua todella paljon rahaa. Tämä seikka on hyvä tiedostaa halpaa autoa hankkiessa. Täysin huolto- tai korjausvapaata autoa ei ole olemassakaan. Auton valinta kannattaa tehdä huolella ja tutustua eri merkkien tyyppivikoihin. Useimmat viat löytyvät autojen jakopäästä, vaihteistosta tai ruosteongelmista. Normaalia kulumista esiintyy kaikissa autoissa ja kulutusosat ovat ostoslistalla olipa auto minkä merkkinen tai hintainen tahansa.

Yhteenveto

Sopivan auton valintaan vaikuttaa todella monet tekijät. Jotkut ovat niin merkkiuskollisia, että mikään muu merkki kuin tuttu ja turvallinen ei tule kysymykseen. Tällöin voidaan olla valmiita maksamaan jopa suurempaa hintaa siitä, että auton merkki pysyy samana. Vastaavan auton, mutta eri merkkisenä voisi saada huomattavasti halvemmalla.

Auton käyttötarkoitus sanelee, etenkin perheissä, millaisen auton joutuu käytännössä pakostakin hankkimaan. Kulutus ja käyttövoima vaikuttavat valintaan etenkin silloin, kun vertaillaan ajettavia kilometrejä. Polttoaineen hinta, autovero ja rahoitus vaikuttavat taloudellisiin seikkoihin autokaupoilla.

Huolellisella autovalinnalla pärjää pitkälle tulevaisuuteen ja välttyy suuremmilta murheilta. Autokaupoilla kannattaa pitää järki mukana.

Tarjouspyyntö rahoituksesta

Hae päivän paras rahoittaja! Tarjouksen pyytäminen ei velvoita mihinkään, eikä maksa mitään.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *