Tarjouspyyntö rahoituksesta

Hae päivän paras rahoittaja! Tarjouksen pyytäminen ei velvoita mihinkään, eikä maksa mitään.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Sähköpyörä auton tilalle

Bensa on kallista. Diesel on kallista. Sähkö on kallista. Käyttövoimavero on kohtuuton. Diesel-autosta ei saa vaihtokaupassa hyvitystä juuri lainkaan, jos on esimerkiksi halua vaihtaa bensa- tai jopa sähköautoon. Sähköpyörä voi olla hyvä ratkaisu korvaamaan ainakin osan liikkumisesta. Tämä ei tietenkään kaikilla ole mahdollista. Ikävä kyllä.

Sähkömaastopyörä
Sähkömaastopyörä käy myös työmatka-ajoon loistavasti.

Sähköpyörä on ratkaisuna hyvä, ellei jopa loistava niille, kenelle se vain on mahdollista. Itse hankin juuri sähköpyörän työmatkoja varten. Valinnaksi tuli lopulta täysjousto sähkömaastopyörä. Palaan tähän myöhemmässä vaiheessa artikkelia miksi valinta oli maastopyörä.

Sähköpyörän edut verrattuna polttomoottoriautoon

Tärkeimmäksi eduksi lasken liikunnan, kohentuneen kunnon ja raittiin ilman saamisen ennen työpäivän aloittamista. Tämä nyt ei varmasti tällaisella sivustolla sinänsä kiinnosta ketään, vaan täältä etsitään muita hyötynäkökulmia. Mennään siis asiaan.

Ostamani sähkömaastopyörä on varustettu 625 Wh akulla. Pyörässä on 4 eri avustustasoa ja range muuttuu sen mukaan kuinka paljon avustusta käyttöön haluaa. On totta, että raskas täysjousto sähkömaastopyörä ei varmasti ole tällaiseen tarkoitukseen hyötysuhteeltaan edullisin ja paras vaihtoehto. Kulutus olisi varmasti pienempi, jos olisin valinnut toisenlaisen pyörän.

Joka tapauksessa akku kestää tasaisella asfaltilla ajoa noin 50-60 kilometriä. Käytännössä ajan siis koko viikon työmatkat kahdella akun latauksella. Kun akun kapasiteetti on 625 Wh ja sen lataa kahdesti täyteen, tulee kulutukseksi noin 1250 Wh. Jos laskee sähkönhinnan tähän vaikka 0,15 € kWh hinnalla, saadaan kuluiksi n. 0,19 €. Viikon työmatkoista, jotka minulla on noin 100 kilometriä yhteensä. Tällä hinnalla ei kovin paljon dieseliä osteta.

Jos laskee että diesiliä kuluu lähes 10 litraa tällä ajalla (talvi, kylmäkäynnistys, liikennevaloissa seisominen, kiihdytykset jne.) ollaan vähintään 20 euron tuntumassa. Ja tämä on vain dieselin osuus. Verot, vakuutukset, renkaat, kuluminen yms. vielä laskettava tähän päälle. Näillä hinnoilla säästän lähes 1000 euroa vuodessa pelkää dieseliä.

Koska työmatka on hyvin pitkälti vilkkaasti liikennenöidyllä alueella jossa on paljon työmatkaliikennettä sekä aamulla että iltapäivällä, 10 kilometrin matka autolla kestää pahimmillaan puolisen tuntia. Joskus olen jopa käyttänyt kiertoreittejä, matka tietysti tällöin on pitempi mutta ajallisesti nopeampi.

Sähköpyörällä tämä ongelma poistuu. Polkupyrä avustaa 25 km/h saakka. 10 kilometrin työmatka hurahtaa siis käytännössä samassa ajassa kuin autolla. Suurta eroa matka-ajassa ei ole suuntaan tai toiseen.

Ja mikä parasta. Onhan se sähköpyörä aivan mahtava peli ajaa menemään! Jos et ole koskaan kokeillut, suosittelen lämpimästi sen tekemään.

Sähköpyörän haitat verrattuna polttomoottoriautoon

Jotta tämä ei menisi aivan kehumiseksi niin onhan siitä pyörästä tietysti myös haittaa. Tai miten asian nyt haluaa ikinä ajatellakaan.

Ensimmäisenä tulee mieleen tietysti hankintahinta. Sähköpyörät maksavat useita tuhansia euroja. Halpaa ei kannata ostaa, halvalla saat halvan pyörän. Pyörien komponentit maksavat ja komponenttivalmistajat tekevät useita eri laatusarjan komponentteja. Näistä sähköpyörän hinta sitten lähtee muodostumaan. Esimerkiksi hyvälaatuinen etuhaarukka voi maksaa 1000 euroa. Tästä voi päätellä, että 1900 euron sähköpyörässä ei tällaista haarukkaa ole.

Sähköpyörän valinta riippuu tietysti täysin käyttötarkoituksesta. Työmatka-ajoon varmasti riittää hieman huokeampi vaihtoehto kuin vaativaan metsässä ja poluilla maastopyörällä ajamiseen. Vaihteisto, moottori ja akku on varmasti kriittisimät mihin kannattaa kiinnittää ensimmäisenä huomiota. Työmatka-ajoa ajatellen.

Toisena tulee sitten meidän ilmasto Suomessa. Lunta, pakkasta ja liukasta on noin puolet vuodesta. Näihin täytyy varautua jos aikoo ajaa vuoden ympäri. Hyvät vaatteet ja nastarenkaat ovat ehdottomat. Käytännössä ilman ei oikein pärjää. Nykypäivän nastarenkaat ovat todella hyviä, eikä niiden kanssa ole ongelmaa ajaa talvisissa olosuhteissa. Tuntuu, että kuskilta loppuu usko ennemmin kuin renkaista pito ja ominaisuudet.

Varkaudet myös huolettavat varmasti, etenkin jos pyörää on säilytettävä kaupunkialueella ilman kunnollista säilytystilaa. Tähänkin löytyy ratkaisuja, joilla haittoja voi yrittää pienentää. On monenlaisia GPS-seurantajärjestelmiä jotka liitetään pyörään kiinteästi piiloon ja ne käyttävät pyörän omaa akustoa. Myös lukot ovat kehittyneet ja näillä voi ainakin hidastaa, jos ei nyt kokonaan estää varkaita. Ammattivarkaat kyllä vievät pyörän kuin pyörän, mutta pikkurikolliset eivät välttämättä aivanheti kunnollista lukkoa saa tuhottua.

Valintani: täysjousto sähkömaastopyörä

Olen miettinyt sähkömaastopyörän hankintaa jo parin-kolmen vuoden ajan. Viime kesänä kävin muutaman lenkin ajamassa tuttavani sähkömaastopyörällä ja tämä vahvisti entisestään halua hankkia sähkömaastopyörä. Olen siis intohimoinen maastopyöräilijä ja lähitienoon metsät on tullut ajeltua läpi aivan tavallisella maastopyörällä jo vuosien ajan. Sinänsä siinä ei ole mitään vikaa, mutta se sähköpyörän tuoma fiilis on vain niin mahtava mitä se antaa.

Nyt kun polttoaineen hinnat ovat kovasti kalliita, tuli sähköpyörän hankinta entistä ajankohtaisemmaksi. Olen koittanut järkeillä itselleni miksi ostaa usean tuhannen euron pyörä vain harrastusta varten, kun vanhallakin pyörällä on päässyt jo vuosia eteenpäin. Nyt sitten sain lopullisen niitin tälle ja alan ajamaan myös kaikki työmatkat pyörällä. Satoi tai paistoi.

Maastopyörä ei tähän tarkoitukseen ole paras valinta, mutta minun kohdallani se on vain ”lisäoptio” harrastukseeni. Vaikka ajan työmatkan pyörällä, menen silti vielä illalla ja viikonloppuna ajamaan metsään. Eikä se maastopyörä niin huono ole ajaa maantiellä, ehkä ei niin taloudellinen kuin joku muu pyörä olisi.

Sähköpyörän avustus rajoittuu 25 km/h kohdalla ja avustus lakkaa kun nopeus ylittää tämän. Tämä on lakisääteinen juttu ja pyörä ei saa tämän nopeammissa vauhdeissa avustaa. Lisätietoja Traficomin sivuilta.

Tämä on monen sähköpyöräilijän mielestä todella alhainen nopeus, sillä jopa luomupyörällä pääsee suurempiin nopeuksiin. Tottakai sähköpyörälläkin voi ajaa tätä lujempaa, mutta avustus vain loppuu. Esimerkiksi raskaahkolla sähköpyörällä se ei niin helppoa olekaan kuin kevyellä luomupyörällä. Metsäpoluilla vauhti on varmasti riittävä, mutta pitkillä siirtymillä ja työmatka-ajossa vauhti on naurettavan alhainen.

Sähköpyöriin on toki saatavana monenlaista ”virityspalikkaa” jolla nämä 25 km/h rajoitukset voidaan kiertää. Nämä eivät ole sitten laillisia muuta kuin suljetulla alueella ajaessa. Mutta koska nämä ovat näkymättömiä laitteita pyörän rungon sisällä, on näitä käytössä huomattava määrä ympäri maailman. Nämä virityspalikat maksavat noin 150 euroa ja vauhtia näillä saa sähköpyöriin varmasti riittävästi.

Jätän tämän jokaisen arvioitavaksi mitä nämä ovat ja miten ne toimivat. Jos tällainen on hankinnassa niin kannattaa hetki perehtyä eri valmistajien tuotteisiin. Markkinoilla on muutama hyvä valmista ja sitten on muutama halpa. Riippuu nyt onko käytössä Shimano, Bosh, Yamaha, AEG tai jonkin muun valmistajan moottori.

Mistä hankin sähköpyöräni

Saksasta. Tämä on täysin kustannuskysymys. Sama pyörä saksalaisessa verkkokaupassa oli 427 euroa halvempi kuin kotimaisissa verkkokaupoissa. Kotiin toimitettuna. Ja olen katsellut hintoja vähintään 2 vuoden ajan säännöllisen epäsäännöllisesti.

Pyörä tuli maksamaan rahteineen 4053 euroa. Pyörällä kesti tulla 13 vuorokautta, joten yllättävän pitkä aika tässä vierähti. Sinänsä sillä ei ole minulle merkitystä. Mielelläni olisin tietysti ostanut kotimaisesta verkkokaupasta, mutta koska tämä maa tuntuu olevan yhä enemmän ja enemmän sekaisin vähän jokaisella osa-aluleella, niin minun rahat nyt menivät tällä kertaa Günterille ja Gerhardille.

En voisi olla enempää tyytyväinen hankintaani. Aivan jäätävän mahtava peli ajella menemään. Suosittelen kyllä kaikille.

Työsuhdepyörä

Minullekin tarjottiin mahdollisuutta hankkia sähköpyörä työsuhdepyöränä. Työpaikalla järjestettiin oikein esitys tätä varten yhteistyökumppanin toimesta.

Työsuhdepyörää tarjoava kumppani ei osannut asiaansa. Esitys oli todella sekava, eikä siitä saanut mitään selvää. Itse olen tutkinut tätäkin mahdollisuutta jo aiemmin ja tiesin kuinka homma toimii.

Joko yrittäjää jännitti, tai sitten hän yritti piilotella asiaa kuinka paskan diilin työnantaja on heidän kanssaan sopinut. Lisäksi tarjonta oli todella suppea ja en löytänyt heidän valikoimastaan sopivaa kulkupeliä itselleni. Valikoima oli myös hinnoittelultaan aivan posketon. Lisäksi, tämän pyörän sopimuksen ajan jälkeen pyörästä olisi maksettava vielä erillinen lunastushinta jos sen haluaa itselleen tai jatkettava sopimusta vaihtamalla uuteen pyörään. Vanha pyörä toki menisi vaihdossa.

Paska diili, ja tähän en lähtenyt mukaan. Saman pyörän saa edullisemmin kun sen rahoittaa itse esim. lainarahalla ja ostaa Saksasta. Myös ne veroedut huomioituna joilla tässä yritetään ratsastaa myymällä ylihintaista kuraa pitkillä sopimuksilla. Minun tapauksessani työsuhdepyörä ei tullut kysymykseen. Jos sinulle tarjotaan samaa mahdollisuutta, älä tartu heti siihen. Se ei välttämättä ole niin hyvä diili kuin kerrotaan. Verovähenysetu on kuitenkin vain maksimissaan 100 euroa kuukaudessa.

Kuinka rahoitin sähköpyörän

Otin lainaa sähköpyörää varten 4000 euroa jota ajattelin lyhennellä sen 150 euroa kuukaudessa pois. Auto on seisonnassa, joten käytännössä tällä rahalla saan maksettua koko pyörän pois. Ja vaikka en saisikaan, niin ei haittaa. Tämä on kuitenkin pääasiassa harrastuskäyttöön ja olisin pyörän hankkinut jossakin vaiheessa kuitenkin. Tämä työmatka-ajo on tässä vain extrana päällä.

Lainax rahoittaa myäs sähköpyrä hankintoja. Tee sinäkin pyörilystä mukavaa ja hanki sähköpörä. Et tule katumaan.

Hae rahoituspäätös

Nopea laina kaikkiin ajoneuvoihin
  • Please enter a number from 1000 to 60000.
    Anna rahoituksen summa jota haet
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *